Pomozte nám, abychom byli dobrými pastýři

11.5.2014 

Papež před modlitbou Regina caeli, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Evangelista Jan v této čtvrté neděli velikonoční prezentuje obraz Ježíše Dobrého Pastýře. Rozjímání o tomto úryvku nám umožní chápat, jaký měl Ježíš vztah ke svým učedníkům. Byl to vztah založený na jemnocitu, lásce, vzájemném poznání a příslibu nezměrného daru: „Já jsem přišel – říká Ježíš – aby měli život a aby ho měli v hojnosti“ (Jan 10,10). Tento vztah je vzorem vztahů mezi křesťany i lidských vztahů.

Mnozí se dnes, stejně jako v Ježíšově době, nabízejí za „pastýře“ našich životů, avšak jedině Zmrtvýchvstalý je pravým Pastýřem, který nám dává život v hojnosti. Vybízím všechny, aby měli důvěru v Pána, který nás vede. On nás nejenom vede, ale doprovází nás a jde s námi. Naslouchejme s otevřenou myslí a otevřeným srdcem Jeho Slovu, abychom sytili svoji víru, osvěcovali svoje svědomí a následovali učení evangelia.

Tuto čtvrtou neděli se modlíme za pastýře církve, za všechny biskupy, včetně tohoto římského, a za všechny kněze! Zejména za nové kněze římské diecéze, které jsem před okamžikem vysvětil v bazilice sv. Petra. Pozdravme těchto třináct kněží! Ať nám pastýřům Pán pomáhá zachovávat vždycky věrnost Mistrovi, být moudrými vůdci a osvěcovat Boží lid, který nám byl svěřen. A prosím také vás, abyste nám pomáhali být dobrými pastýři. Jednou jsem četl krásnou myšlenku o tom, jak Boží lid pomáhá biskupům a kněžím, aby byli dobrými pastýři. Bylo to ve spise sv. Cesaria z Arles, jednoho z církevních otců prvních století. Vysvětloval, jak má pomáhat Boží lid pastýřovi, a podal tento příklad: Když má telátko hlad, jde ke krávě, svojí matce, aby dostalo mléko. Kráva mu však nedává hned a zdá se, že si je chce nechat. Co učiní telátko? Čumáčkem ťuká na vemeno, aby vyšlo mléko. Je to krásný obraz. „Tak také vy – píše onen světec – musíte být s pastýři a stále klepat na jejich dveře, na jejich srdce, aby vám dali mléko nauky, mléko milosti a mléko vedení.“ Prosím vás tedy, abyste obtěžovali pastýře a rušili nás, všechny pastýře, abychom mohli dávat mléko milosti, nauky a vedení. Obtěžujte! Pomyslete na onen krásný obraz telátka, jak obtěžuje matku, aby mu dala jíst.

Každý pastýř, který následuje Ježíše, „je někdy vpředu, aby ukazoval cestu a povzbuzoval naději lidu, jindy je svou prostou a milosrdnou blízkostí prostě uprostřed všech a v určitých okolnostech musí kráčet za lidem, aby pomohl těm, kteří zaostali“ (Evangelii gaudium, 31). Kéž jsou všichni pastýři takoví! Vy však pastýře obtěžujte, aby poskytovali vedení nauky i milosti.

Na tuto neděli připadá Světový den modliteb za povolání. V letošním Poselství jsem připomněl, že „každé povolání – i při mnohosti různých cest – vyžaduje, abychom stále vycházeli ze sebe a zaměřovali svůj život na Krista a na jeho evangelium“ (č.2). Povolání následovat Ježíše je proto současně vzrušující a náročné. K jeho realizaci je nutné neustále pěstovat hluboké přátelství s Pánem, což umožňuje žít z Něho a pro Něho.

Modleme se, aby i v této době mnozí mladí muži uslyšeli Pánův hlas, kterému stále hrozí, že bude přehlušen spoustou jiných hlasů. Modleme se za mladíky, možná, že na tomto náměstí je takový, který uslyší hlas Pána, jenž jej volá ke kněžství. Modleme se za něho, je-li tady, i za všechny mladé, kteří jsou povoláni.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.