Představený Kněžského bratrstva sv. Pia X. navštívil Vatikán

12.5.2014 

Představený Kněžského bratrstva sv. Pia X. se setkal s papežem Františekem. Jak čteme na stránkách tradicionalistického blogu „Rorate Caeli“, biskup Fellay navštívil Vatikán spolu s prvním a druhým asistentem tohoto Bratrstva. Tito dva se rovněž zúčastnili papežské mše svaté v Domu sv. Marty. Biskup Fellay posléze v refektáři Domu sv. Marty povečeřel s arcibiskupem Giudem Pozzem, sekretářem Papežské komise Ecclesia Dei, a s arcibiskupem Augustinem Di Noiou, místopředsedou téže komise. Na závěr se pak biskup Fellay krátce setkal se Svatým otcem.

Podle italského vatikanisty Andrey Tornielliho představený Bratrstva sv. Pia X v závěru večeře přistoupil k papeži, který právě vstal od stolu, poklekl před ním a požádal o požehnání. Datum není uvedeno kvůli diskrétnosti. Pravděpodobně však šlo o první týdny letošního roku.

Vztahy mezi tzv. lefébvristy a Svatým stolcem se po období zdánlivě rychlého vývoje zastavily v roce 2012, v momentě, kdy tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry kardinál Levada předal Bratrstvu preambuli schválenou Benediktem XVI. Podpis tohoto dokumentu měl umožnit začlenění Bratrstva do římské církve s kanonickým statutem personální prelatury.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.