Syrští křesťané volají po větší objektivnosti západních médií

13.5.2014 

Větší objektivitost západních médií svorně požadují představitelé syrských křesťanů. Pozvání do klubu švýcarských novinářů přijalo minulý týden osm představitelů křesťanských církví z této země. Zastoupena byla syrská a řecká pravoslavná církev, řecká melchitská i římskokatolická církev. Jejich poselství bylo jednohlasné: apelují na větší objektivnost západních médií. Podle křesťanských představitelů jsou zprávy o vývoji událostí v Sýrii příliš jednostranné a často neověřené. Děje se tak proto, že nekriticky přebírají informace šířené tzv. Syrskou observatoří pro lidská práva (OSDH), tiskové agentuře stranící ozbrojené opozici.

Emeritní apoštolský vikář Aleppa, biskup Giuseppe Nazzaro, uvádí jako příklad krvavé události, k nimž došlo 2. června 2012 v měst Jisr al Choughour na severozápaědě Sýrie. „Teroristé se zmocnili místní policejní stanice a všem přítomným policistům sťali hlavy. Poté využili tamního telefonu ke svolání dalších policistů, které potkal stejný osud. Bylo jich celkem 120. Jejich hlavy pak vystavili na zeď obíhající kasárna a těla hodili do řeky,“ popisuje mons. Nazzaro. Evropské televize toho večera odvysilaly zprávu, podle níž v tomto městě policie zavraždila 120 lidí, kteří se postavili proti represi vůči demonstrantům.

Syrští náboženští představitelé u příležitosti návštěvy v Ženevě vydali společnou výzvu, aby všechny strany konflikty a všichni ti, kdo je podporují, přestali živit tyto boje a zločiny proti lidskosti, které s sebou nesou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.