Chudí obsazují církevní budovy – odvolávají se na papeže Františka

14.5.2014 

V sicilské metropoli dochází k vyvlastňování církevních staveb. V posledních týdnech bylo obsazeno pět církevních budov. Mají se z nich stát byty pro chudé.

V Palermu čeká zhruba 10 tisíc rodin na takzvané sociální bydlení. Za posledních devět let bylo podobných bytů přiděleno sotva 300. V září minulého roku během návštěvy útulku pro emigranty se papež František obrátil se zvláštním apelem na řeholní řády, které nemají nová povolání a vlastní osiřelé kláštery. Vyzval je, aby je poskytly chudým. Obyvatelé Palerma interpretovali papežova slova po svém. Obsadili nejprve klášter sester Nejsvětějšího srdce. Zprvu v něm bylo zřízeno osm improvizovaných jednotek, dnes jich tam je už padesát. V dalším klášteře patřícím dcerám sv. Josefa se zařídilo dvacet rodin. Nedávno bylo podobně „na divoko“ obsazeno církevní středisko pro staré lidí s padesáti malými byty.

Ačkoli obyvatelé Palerma obsazující církevní nemovitosti tvrdí, že jsou rodinami, ve skutečnosti je mezi nimi jen málo dětí. Nové osazenstvo si nečiní žádné skurpule. S odvoláním na papežova slova tvrdí, že jej o svém postupu písemně informovali. Spoléhají na to, že přesvědčí také místního arcibiskupa, kardinála Paola Romera, který není z vývoje situace nijak nadšený.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.