Mexičtí biskupové zakončili návštěvu ad limina

19.5.2014 

Žít víru „důsledně a bez komplexů“ a zlepšovat tak sociální kontext poznamenaný „četným násilím“ – nabádal papež František Mexickou biskupskou konferenci, jejíž členy přijal v rámci kanonické návštěvy ad limina. Promluva, kterou František předal v písemné podobě svým bratřím v biskupské službě, se vyznačuje chápavým vhledem do nynější situace této „veskrze křesťanské země“. „Znám vaše úsilí o lidi v nouzi, nezaměstnané a o ty, kteří pracují v nelidských podmínkách bez přístupu k sociálním službám, o imigranty a zemědělce… Vím, že pečujete o oběti obchodu s narkotiky a o ty nejzranitelnější sociální skupiny, zasazujete se o lidská práva a integrální rozvoj člověka,“ píše papež v poselství k biskupům Mexika, jimž dnes v Klementinském sále v krátké improvizované promluvě také řekl:

Když nedosáhnete řešení svých záležitostí u Syna, jděte k Matce, která to zařídí… Věřím, že Maria vás nenechá samotné s tolika a tak bolestnými problémy…

Papež František ve svém psaném poselství zmiňuje důležitost interních institucí mexické církve. „Poslání církve se nemůže obejít bez přínosu laiků, protože také oni zviditelňují veřejnou dimenzi víry.“ V souvislosti s tím papež povzbuzuje k zintenzivnění pastorace rodin, která je nejcennější hodnotou pro naše národy, aby byla uprostřed znelidšťující kultury smrti oporou kultury úcty k životu ve všech jeho fázích, od početí až do přirozeného skonu“.
Poselství poukazuje na důležitost lidové zbožnosti a farností, protože tam se lidé učí žít víru důsledně a bez komplexů. Papež pak v závěru své krátké promluvy doporučil pěstování dvojí transcedence:

První transcedencí je modlitba k Pánu. Nikdy neopomíjejte modlitbu. A jako biskupové jednejte s Bohem o svém lidu. Ani na to nezapomínejte. To je druhá transcedence, totiž být nablízku vlastnímu lidu.

Řekl papež František 112 mexickým biskupům na závěr jejich kanonické návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.