Ve Vatikánu byla představena síť řeholníků angažovaných v boji proti obchodu s lidmi

21.5.2014 

Obchod s živým zbožím nepřestává sílit. V některých částech světa je dokonce výnosnější než obchod s narkotiky. Odhaduje se, že zisky obchodníků překračují 32 miliard dolarů ročně.

O těchto dramatických faktech se hovořilo na konferenci prezentující ve Vatikánu projekt, jehož motto vybízí k vykročení z bludného kruhu obchodu s lidmi. Inciativa je spojena se zahájením fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Zaštiťuji ji organizace „Talita kum“, podle Ježíšových slov, která probudila k životu Jajrovu dceru. Jde o celosvětovou síť řeholníků zapojených do boje proti obchodu s lidmi. Její představitelé připomínají, že masové sportovní akce jsou nejen velkým svátkem, ale také příležitostí ke zneužívání mnoha lidí.

Koordinátorka projektu, sestra Gabriella Bottani, připomněla, že v Brazílii je obchod s lidmi velmi rozšířený. Jeho oběti se často dostávají na mezinárodní trh. Děti a dívky jsou unášeny nebo sváděny falešnými přísliby práce nebo lepších životních podmínek. Fotbalové mistrovství světa neznamená jen značný nárůst sexuálních nevolníků, ale také – vzhledem k většímu přílivu lidí – příležitost k nelegálním adopcím nebo k obchodu s orgány k transplantacím.

Celosvětová řeholní síť boje proti obchodu s lidmi se zaměřuje na poskytování informací a vytváření obecného povědomí o této kriminalitě. Zřídila rovněž zvláštní „zelenou linku“, na které je možné hlásit případy vykořisťování či žádat o konkrétní pomoc. Akci podpořil brazilský episkopát, který svou poslední Kampaň bratrství věnoval také bolestnému problému obchodu s lidmi. Papež František označil tento obchod za otevřenou ránu naší současnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.