Světová rada církví o setkání římského biskupa a konstantinopolského patriarchy

28.5.2014 

Setkání papeže Františka s patriarchou Bartolomějem bylo významné nejen pro dialog mezi katolicismem a pravoslavím, ale pro celé ekumenické hnutí - uvedl v komentáři k papežově cestě do Svaté země generální sekretář Světové rady církví, pastor Olav Fykse Tveit.

„Je velmi významné, že se římský biskupa konstantinopolský patriarcha setkali, aby potvrdili povolání Církve k jednotě,“ řekl pastor Tveit. Zdůraznil také, že ve společném prohlášení obou církevních představitelů byla mluva o jednotě nevylučující různorodost. Jak zdůraznil, setkání „ je znamením naděje a inspirace pro církve na celém světě. Naše jednota navzdory různostem dovoluje církvím postupovat společně na pouti spravedlnosti a míru“.
Norský pastor ocenil také starost papeže a patriarchy o osudy křesťanů na Blízkém východě a význam mezináboženského dialogu.

Světová rada církví, založená v roce 1948, sdružuje 345 církví z více než stovky zemí, do nichž náleží zhruba 560 milionů věřících. Patří do ní všechny pravoslavné církve. Katolická církev členem není, ale úzce s ní spolupracuje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.