SNAP netěší papežovo setkání s oběťmi zneužívání

29.5.2014 

Americká síť lobbistů, kteří se přiživují na sexuálních skandálech v církvi, vyjádřila nelibost nad plánovaným setkáním papeže Františka s oběťmi zneužívání. SNAP (Survivors network of those abused by priests) už předem prohlásila, že mše plánovaná s těmito lidmi ve Vatikánu na příští měsíc, nemá žádnou cenu. Podle jejího vyjádření, podobná setkání nikdy nepřinesla žádný pozitivní výsledek.

Zdá se, že kroky podniknuté Vatikánem k vymýcení jednohlasně odsuzovaného zločinu sexuálního zneužívání nezletilých, členy tohoto amerického sdružení nezajímají. Zpochybňovat nelze ani hodnotu osobních setkání obětí s papežem. Připomeňme, že v roce 2009 jeden z účastníků podobného setkání, k němuž došlo při cestě papeže Benedikta XVI. na Kypr, vyznal: „Když jsem viděl papeže, jak přede mnou pláče, ptal jsem se sám sebe: proč tolik trpí pro věc, na níž nemá žádnou vinu? A v tu chvíli jsem pocítil vnitřní pokoj. Poprvé v životě jsem dokázal myslet na odpuštění tomu, kdo mi způsobil tolik bolesti.“

Dodejme, že americká síť SNAP v minulosti přiznala, že každoročně inkasuje 3 miliony dolarů na pomoc obětem zneužívání, ačkoli její výdaje jsou daleko nižší. V roce 2012 lídr této organizace David Clohessy v jedné ze svých výpovědí před soudem dokonce přiznal, že skupina zveřejnila falešné informace s cílem diskreditovat katolickou církev.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.