Papež k jubileu Italského sportovního svazu

7.6.2014 

Svatopetrské náměstí a do něj ústící široká třída Via della Conciliazione se dnes odpoledne proměnily v obrovské imaginární hřiště. Zaplnili je členové Italského sportovního svazu (Centro Sportivo Italiano), tedy sportovní společnosti založené italskou Katolickou akcí. Obdobou tohoto sdružení je u nás Orel. Více než padesát tisíc převážně mladých lidí a dětí přijelo s papežem Františkem oslavit sedmdesát let od založení této katolické sportovní instituce. Svatý otec se na náměstí objevil po několikahodinovém společném programu, ve kterém se střídala hudební a sportovní čísla. Nechyběla vystoupení zahraničních delegací, olympijských a paraolympijských reprezentantů, vězeňských sportovních klubů či fotbalové federace, která sdružuje hráče po amputaci dolních končetin. Ti všichni papeže Františka vítali jako svého „kapitána“. Papež si vyslechl svědectví několika sportovců a poté promluvil o sportu v církvi:

„Je důležité, drazí mladí, aby sport zůstal hrou! Jedině zůstane-li hrou, prospívá tělu i duchu. A právě proto, že jste sportovci, zvu vás, abyste si nejen hráli, jak to již činíte, ale abyste učinili více a sami se pustili do hry v životě jako i ve sportu. Pustit se do hry při hledání dobra, v církvi i ve společnosti, beze strachu, s odvahou a nadšením. Pustit se do hry spolu s druhými a s Bohem; nespokojit se s průměrnou remízou, ale vydat ze sebe to nejlepší, strávit život tím, co je opravdu nosné a trvá navždy. Nespokojit se s vlažným, průměrným a zremizovaným životem. Jít kupředu a usilovat vždy o vítězství!

V samotném závěru papež řekl:

Drazí bratři a sestry, je předvečer Letnic: vyprošuji vám hojné seslání Ducha svatého! Ať je vám svými dary oporou na vaší cestě a učiní z vás radostné a odvážné svědky Ježíše Krista. Žehnám vám a modlím se za vás a vy se modlete za mne, protože také já mám hrát svou hru, která je vaší hrou a hrou celé církve. Modlete se za mne, abych mohl hrát tuto hru až do dne, kdy mne Pán povolá k sobě.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.