Papež změnil složení Finančního dozorčího úřadu

7.6.2014 

Finanční dozorčí úřad Svatého stolce a Městského státu Vatikán (AIF) dnes informoval o podpisech dalších oboustranných dohod o vzájemné spolupráci s obdobnými institucemi, konkrétně pak s finančními jednotkami Velké Británie, Francie, Malty, Rumunska, Polska a Peru. Výměna informací s těmito úřady má napomoci v boji s praním špinavých peněz a financováním terorismu na mezinárodní úrovni, informoval ředitel vatikánského úřadu, René Brülhart.

Švýcarský právník jako jediný zůstává na svém místě po čtvrtečním zásahu papeže Františka. Svatý otec kompletně obnovil složení výkonné rady Finančního dozorčího úřadu. Odchází z ní pětice italských manažerů a nastupují většinou mezinárodní odborníci, včetně jedné ženy. Jmenovitě švýcarský finanční poradce v oblasti filantropického sektoru Marc Odendall, předseda poradního sboru singapurského prezidenta Joseph Yuvaraj Pillaj a harvardský profesor práva Juan C. Zarate, který byl za Bushovy vlády poradcem pro boj s terorismem. Itálii zastupuje výkonná ředitelka Italské pošty, Maria Bianca Farinová. Z rozhodnutí kard. státního sekretáře Pietra Parolina se zástupcem ředitele Finančního dozorčího úřadu stává významný právník, bývalý guvernér Italské národní banky a člen Papežské rady Iustitia et Pax, Tommaso Di Ruzza.
Mezi odstupujícími zaujme jméno rektora papežské univerzity Lumsa a předsedy Tribunálu Městského státu Vatikán, Giuseppeho Dalla Torre, v jehož případě se jednalo o evidentní střet zájmů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.