Papež: My křesťané jsme svobodní a církev nás chce svobodné

8.6.2014 

V poledne papež František oslovil asi 70 tisíc lidí shromážděných na náměstí sv. Petra. Ve svojí pozoruhodné promluvě mluvil o charakteristických rysech církve a mimo jiné řekl:

Církev je vždycky volána k tomu, aby budila úžas zvěstováním, že Ježíš Kristus přemohl smrt, že Boží náruč je stále všem otevřená a že Jeho trpělivost trvá a očekává nás, aby nás uzdravil a odpustil nám. Právě k tomuto poslání dal Zmrtvýchvstalý Ježíš církvi Svého Ducha.
Ale pozor: Je-li církev živá, musí vždycky překvapovat. Budit úžas je vlastností církve. Církev, která není schopna překvapovat, je církev slabá, churavá, umírá a musí být co nejdříve hospitalizována na resuscitačním oddělení!

Někdo v Jeruzalémě by raději viděl Ježíšovy učedníky zablokované, zavřené doma, aby nepůsobili komplikace. I dnes jsou mnozí, kteří chtějí, aby křesťané byli takoví. Vzkříšený Pán je však posílá do světa: „Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás“ (Jan 20,21). Církev Letnic je církví, která nerezignuje, aby byla neškodnou, „destilovanou“. Tomu se nepoddává. Nechce být nějakou dekorací. Je církví, která neváhá vycházet ven, setkávat se s lidmi, zvěstovat poselství, které jí bylo svěřeno, třebaže toto poselství obtěžuje či zneklidňuje svědomí, občas přináší problémy a někdy vede k mučednictví. Církev se rodí jako jedna a všeobecná, má přesnou identitu, ale je otevřená, objímá svět nikoli okovy, ale ponechává svobodu a objímá jej jako kolonáda tohoto náměstí, jako dvě paže otevřené k přijetí, které však nesvírají, aby zadržovaly. My křesťané jsme svobodní a církev nás chce mít svobodné!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před polední modlitbou Regina caeli je ZDE

Po hlavní promluvě pak papež připomněl významnou aktualitu nedělního večera:

Jak víte, dnes večer se ve Vatikánu prezidenti Izraele a Palestiny setkají se mnou a ekumenickým patriarchou Konstantinopole, mým bratrem Bartolomějem, abychom prosili Boha o dar míru ve Svaté zemi, na Blízkém východě a na celém světě. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se osobně i společně modlili a modlí za toto setkání a duchovně se připojí k naší snažné prosbě. Děkuji.

K tomuto večernímu setkání, které proběhne mezi 19 a 20 hodinou se vrátíme později.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.