František navštíví komunitu Sant’Egidio

10.6.2014 

Kvůli lehké zdravotní indispozici papež František dnes ráno neslavil mši svatou v kapli Domu sv. Marty. Jak informoval Svatý stolec, papež nicméně pokračoval v běžném denním programu, který však v úterý nezahrnuje oficiální audience. Vatikánský tiskový mluvčí odůvodnil papežovu únavu vyčerpávajícím programem posledních dní. Avšak také budoucí papežská agenda se vyznačuje množstvím každodenních závazků.

Podle dnešního prohlášení římské komunity Sant’Egidio papež František již tuto neděli navštíví její sídlo ve čtvrti Trastevere (Zátibeří). Setkání bude věnováno zejména chudým lidem, bezdomovcům, uprchlíkům, Cikánům, starým, nemocným a opuštěným lidem, o které tu komunita pečuje. Svatý otec v pět hodin odpoledne projde pěšky přes náměstí Panny Marie v Zátibeří, aby si mohl promluvit s věřícími. Poté vstoupí do stejnojmenné baziliky, kde uctí jeden z nejstarších mariánských obrazů v Římě, s výjevem Panny Marie Slitovné ( Madonna della Clemenza). Vyslechne si několik svědectví, pronese promluvu a zúčastní se společné modlitby. Závěr večera vyplní setkání s celou komunitou Sant´Egidio v jejím nedalekém sídle.

O den později, v pondělí 16. června v sedm hodin večer, římský biskup zahájí pastorační kongres své diecéze ve vatikánské audienční aule Pavla VI. Diecézní kongres se člení do červnové a zářijové etapy a bude se věnovat zejména pastoraci dětí a mládeže ve farnostech. Podle organizátorů se na zahajovací část do vatikánské auly, která může pojmout 7 tisíc lidí, dosud přihlásilo 11 tisíc věřících z celé římské diecéze.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.