Papež František se setkal s Italskou konfederací bratrstev Milosrdenství

14.6.2014 

Dnes v poledne se papež František setkal na náměstí sv. Petra se 30 tisíci členy fraternit Milosrdenství z celé Itálie. Bratrstvo Milosrdenství bylo založeno právě před 770 lety roku 1244 ve Florencii, „aby ctilo Boha skutky milosrdenství vůči bližnímu“. Jejich Národní konfederace zahrnuje také fraternity dárcovství krve (Fratres), založené v 50. letech minulého století. Bratrstva se věnují charitní, zdravotnické a záchranářské činností. Od roku 2013 působí také ve Svaté zemi, v Betlémě. V Itálii sídlí na 700 místech a do jejich činnosti je dobrovolnicky zapojeno na 670 tisíc lidí. Papež František ve své promluvě připomněl, že bratrstva Milosrdenství jsou „starobylým výrazem katolického laikátu a jsou na italském území pevně zakořeněna“.

Veškerá vaše služba čerpá svůj smysl a formu ze slova milosrdenství. Latinské slovo misericordia totiž etymologicky znamená „miseris cor dare - dát srdce ubožákům“, těm, kteří jsou v nouzi a trpí.

Právě to učinil Ježíš, pokračoval Svatý otec: otevřel Svoje Srdce ubohosti člověka. Evangelium je plné příhod, z nichž vysvítá Ježíšovo milosrdenství, nezištnost Jeho lásky k trpícím a slabým. Podle příkladu našeho Učitele jsme také my povoláni stávat se bližními a mít účast na stavu lidí, které potkáváme.

Je třeba, aby naše slova, gesta a postoje vyjadřovaly solidaritu, vůli nezůstat bez účasti na bolestech druhých a to s bratrskou vroucností a bez jakékoli formy paternalismu. Máme k dispozici mnoho informací a statistik o chudobě a lidském soužení. Hrozí nám, že budeme informovanými a odtělesněnými diváky těchto skutečností anebo budeme pronášet krásné proslovy zakončené verbálním řešením a zůstaneme stranou reálných problémů. Samá slova, slova, slova a nedělá se nic. Takové je riziko. Pro vás to neplatí. Vy pracujete a pracujete dobře! Ale riziko zde existuje… Občas slýchám některé konverzace mezi lidmi, které znají statistiky: »Jaké barbarství Otče! Jaké barbarství!«. Ale co s tím barbarstvím děláš Ty? Nic… mluvím! To nic neřeší. Slov jsme slyšeli až příliš. Je zapotřebí jednat. Konat skutky, které konáte vy, křesťansky svědčit, jít za trpícími, přiblížit se k nim jako to činil Ježíš. Napodobujme Ježíše, který šel do ulic a neplánoval ani chudé, ani nemocné, ani invalidy, které potká cestou. Zastavil u prvního, na něhož narazil, stal se přítomnou oporou, znamením blízkosti Boha, který je dobrotou, prozřetelností a láskou.

Činnost vašich sdružení se inspiruje sedmi skutky tělesného milosrdenství, které bych rád vyjmenoval – pokračoval papež - protože nám prospěje, uslyšíme-li je znovu: dát najíst hladovým, napít žíznivým, obléci ty, kteří nemají, co na sebe, ubytovat pocestné, navštěvovat nemocné , navštěvovat vězněné, pohřbívat mrtvé. Vybízím vás, abyste s radostí pokračovali v této svojí činnosti a připodobňovali jí činnosti Kristově.

Drazí bratři a sestry, děkuji! Opět vám všem děkuji za to co činíte. Pán vám žehnej a Matka Boží opatruj. A prosím nezapomeňte se modlit za mne. Já to také potřebuji. Díky.

Loučil se papež František se členy Italské národní konfederace fraternit Milosrdenství, kteří dnes přijeli do Věčného města.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.