Kdo miluje druhé pro samu radost z lásky, je odleskem Trojice

15.6.2014 

Papež před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Na dnešek připadá slavnost Nejsvětější Trojice, který nám umožňuje kontemplovat a adorovat božský život Otce, Syna a Ducha svatého, život dokonalého společenství a lásky, počátek a konec veškerenstva a celého stvoření, Boha! V Trojici rozpoznáváme také vzor církve, v níž jsme povoláni se mít rádi jako nás měl rád Ježíš. Láska je konkrétním znamením, které ukazuje víru v Boha Otce, Syna a Ducha svatého. Láska je rozpoznávacím znamením křesťana, jak nám řekl Ježíš: „Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem“ (Jan 13,35). Křesťané, kteří se nenávidí, je protimluv. Je to rozpor! O to se vždycky snaží ďábel, totiž vzbudit v nás nenávist, protože on vždycky zasévá koukol nenávisti, on nezná lásku. Láska je z Boha!

Všichni jsme povoláni dosvědčovat a zvěstovat poselství, že „Bůh je láska“, že Bůh není vzdálený či nevnímavý vůči našemu lidskému dění. On je nablízku, je nám stále po boku, putuje s námi, aby sdílel naše radosti a naše bolesti, naše naděje a naše námahy. Má nás tolik rád, že se stal člověkem a přišel na svět, ne aby jej soudil, ale aby byl skrze Ježíše zachráněn (srov. Jan 3,16-17). Taková je láska Boží v Ježíši. Rozumět této lásce je velmi obtížné, ale vnímáme ji, když se přiblížíme k Ježíši. On nám vždycky odpouští, vždycky n nás čeká, miluje nás hodně! A Ježíšova láska, kterou vnímáme, je Boží láskou!

Duch svatý, dar Ježíše Krista, nám uděluje božský život a uvádí nás tak do dynamismu Trojice, který je dynamismem lásky, společenství, vzájemné služby a sdílení. Člověk, který má rád druhé pro samu radost z lásky, je odleskem Trojice. Rodina, v níž se mají rádi a vzájemně si pomáhají, je odleskem Trojice. Farnost, ve které je láska a sdílení duchovních i materiálních dober, je odleskem Trojice.

Pravá láska je bezmezná, ale umí se uskrovnit, aby vyšla druhému vstříc a respektovala svobodu druhého. Každou neděli chodíme na mši, slavíme společně eucharistii, která je „hořícím keřem“, v němž Trojice skromně přebývá a sdílí se. Proto církev klade slavnost Božího Těla hned za slavnost Trojice. Tento čtvrtek budeme podle římské tradice slavit mši svatou u Svatého Jana na Lateránu a potom půjdeme v procesí s Nejsvětější svátostí. Zvu Římany a poutníky k účasti, abychom vyjádřili svoji touhu být lidem „shromážděným v jednotě Otce a Syna a Ducha svatého“ (sv. Cyprián). Všechny vás čekám tento čtvrtek v 19h na mši a na procesí Božího Těla.

Panna Maria, dokonalé stvoření Trojice, kéž nám pomáhá, abychom malými gesty a významnými rozhodnutími utvářeli z celého svého života chvalozpěv Bohu, který je láska.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.