Papež kázal o východisku ze zkaženosti

17.6.2014 

„Zkažený člověk popuzuje Boha a přivádí lid ke hříchu“. Papež František se ve své dnešní ranní homilii vrátil k Nábotovu mučednictví, které popisuje první kniha Královská (1 Král 21,17-29). Petrův nástupce zdůraznil, že pro zkorumpované lidi se nabízí jediné východisko: prosit o odpuštění. V opačném případě je čeká Boží hněv.

Když někdo nastoupí „cestu korupce“, poznamenal papež, „odnímá život, chce ovládat a sám sebe zaprodává“. Papež František dnes opětovně energicky odsoudil korupci. Podnět mu zavdalo první čtení, které popisuje vyslání proroka Eliáše poté, co zkažený král Achab zabil Nábota, aby se zmocnil jeho vinice. Prorok Eliáš potvrzuje, že zkorumpovaný Achab se zaprodal. Tedy jako by opustil své lidské bytí a stal se zbožím, které se prodává a kupuje, poznamenal papež.

“To jej nejspíše vystihuje – je z něj zboží. A co Pán udělá se zkorumpovanými lidmi, ať už podléhají jakékoliv zkaženosti…Včera jsme označili tři typy, tři skupiny – zkorumpovaného politika, zkorumpovaného kšeftaře a zkorumpovaného církevního hodnostáře. Všichni tři poškozují nevinné, chudé, protože za večírky zkorumpovaných platí právě chudí. Jdou na jejich účet. Pán jasně říká, jak zasáhne: Přivedu na tebe neštěstí a zametu za tebou, vyhladím Achabovi v Izraeli každého mužského potomka, ať svobodného nebo otroka.“

„Zkažený člověk Boha dráždí a vede lid do hříchu“, pokračoval Svatý otec. Ježíš to vyslovil zcela jasně : kdo budí pohoršení, ať se raději vrhne do moře. „Zpustlý člověk pohoršuje společnost a Boží lid“, podotkl římský biskup a dodal: „Pán tedy pro zkorumpované ohlašuje trest, protože pohoršují, využívají bezbranné, zotročují. Sežerou je ptáci nebes.“ Zkažený člověk, pokračoval František, se zaprodává zlu, aniž by to věděl – domnívá se totiž, že tak činí kvůli majetku a moci. Ve skutečnosti se však zaprodává, aby se dopouštěl zla a zabíjel. Pokud o někom prohlásíme, že je zkažený, musíme na to mít důkazy, varoval papež. Když totiž nějakého člověka takto označíme, znamená to, že je odsouzený, že jej Pán zavrhnul.

“Zkažení lidé jsou zrádci a ještě něco víc. Zkorumpovaného člověka lze definovat jako zloděje a vraha. Další jeho definicí je budoucnost, která jej čeká. Tou je Boží prokletí, protože využíval nevinných a bezbranných a dělal to zdálky, v bílých rukavičkách, aniž by se pošpinil. A třetí věc – existuje však východisko, kudy ze zkaženosti ven? Ano! Když Achab slyšel tato slova, roztrhl si šaty, oblékl si žínici na holé tělo a postil se. Spal v žínici a chodil stísněn. Dal se na pokání.“

Prosba o odpuštění je brána, vedoucí ze zkaženosti zkorumpované politiky, spekulanty i preláty, zdůraznil papež František. Pánovi se to zamlouvá a odpouští, doplnil. Odpouští však pouze tehdy, když zkorumpovaní udělají totéž, co Zacheus: „Pane, jestli jsem někoho ošidil, nahradím mu to čtyřnásobně“, upozornil papež František.

“Když v novinách čteme, že ten či onen člověk je zkorumpovaný, že se někdo dopustil korupce nebo úplatkářství, což se nevyhýbá také některým prelátům, je naší křesťanskou povinností žádat za tyto lidi o odpuštění. Prosit, aby jim Pán dal milost pokání, aby nezemřeli se zkaženým srdcem…“

Je správné zkaženost odsuzovat a prosit o milost, abychom do ní neupadli. Ale je stejně tak správné modlit se za obrácení zkorumpovaných, zakončil papež ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.