Ratzingerovu cenu za teologii poprvé převezme žena

18.6.2014 

Nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. již potřetí od svého založení (2010) udílí cenu za teologii. Jedním ze dvou laureátů je letos žena, francouzská profesorka Anne-Marie Pelletierová, badatelka v oblasti biblické hermeneutiky a exegeze. Ve své široké literární produkci se věnuje rovněž otázkám ženy v křesťanství a církvi, vztahu judaismu a křesťanství a křesťanskému mnišství. V roce 2001 se účastnila jako laická auditorka vatikánské biskupské synody. V tiskovém středisku Svatého stolce o ní promluvil kard. Camillo Ruini, který vede vědecký výbor vatikánské Ratzingerovy nadace.

“Profesorka Pellettierová je velice významnou osobností současného francouzského katolicismu. Spojuje zasloužený vědecký věhlas s nesmírnou kulturní všestranností a ryzí oddaností v kauzách, které jsou velmi důležité pro křesťanské svědectví ve společnosti.“

Prvním polským nositelem „Nobelovy“ ceny za teologii se stává mons. Waldemar Chrostowski. Vynikající teolog a znalec biblické i současné hebrejštiny se jako odborný poradce roku 2008 účastnil vatikánské synody o Božím Slovu. „V jeho přednostním zájmu stojí Starý zákon, zejména proroci, ale také židovská intertestamentární literatura, rabínský judaismus a jeho vztahy s křesťanstvím“, vysvětlil kard. Ruini.

“Avšak také neúnavně a záslužně šíří biblickou znalost prostřednictvím formačních kurzů, duchovních cvičení nebo poutí. Kromě toho se angažuje v katolicko-židovském a polsko-židovském dialogu. Snoubí se v něm vědecká přesnost s láskou k Božímu slovu, službou církvi a snahou o mezináboženský dialog.“

Jak poznamenal kard. Ruini, emeritní papež volil jako vždy kandidáty teologické ceny s citlivou ohleduplností. Benedikt XVI. se nicméně stále živě zajímá o teologickou problematiku, doplnil italský kardinál. Jak vyplynulo z tiskové konference, vatikánská nadace Josepha Ratzingera letos na podzim (23.-24.10.) zorganizuje již čtvrté studijní sympozium, tentokrát na Papežské bolívarovské univerzitě v kolumbijském Medellínu a na téma „Úcta k životu jako cesta k pokoji“.

Na fotografii přebírá cenu francouzský profesor Rémi Brague (2012).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.