Kardinál Scola zastoupil papeže na Katolické univerzitě Nejsvětějšího Srdce

27.6.2014 

Dnešní slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova je patronátním svátkem italské Katolické univerzity, která byla založena roku 1921 v Miláně. Dnes působí celkem v pěti městech (kromě Milána také v Brescii, Campobassu, Piacenze a Římě) a na její pracoviště je napojeno devět zdravotnických zařízení.

Jedním z nich je římská univerzitní poliklinika Agostino Gemelli, nesoucí jméno italského františkána a spoluzakladatele univerzity. Papež František měl dnes odpoledne navštívit právě tuto fakultní nemocnici, kde byl opakovaně hospitalizován jeho předchůdce Jan Pavel II., avšak na poslední chvíli mu v tom zabránila náhlá zdravotní indispozice.

Změnu programu oznámil půl hodiny po plánovaném čase papežova příjezdu církevní asistent Katolické univerzity Nejsvětějšího Srdce mons. Claudio Giuliodori. Tisíce lidí shromážděných na prostranství univerzitní nemocnice přijaly zprávu s velkým zklamáním. Kaplan Katolické univerzity rovněž informoval, že homilii, kterou si papež František připravil na podvečerní liturgii, pronese milánský arcibiskup kard. Angelo Scola.

V půl šesté večer začala liturgie ze slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na prostranství před Biologickým institutem. Bohoslužbu, které měl papež předsedat, nakonec sloužil kardinál Angelo Scola, který přečetl papežem připravenou homilii.

Vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi ve večerních hodinách ujistil, že se není třeba obávat o zdraví Svatého otce. Potvrdil také všechny položky papežské agendy na příští sobotu a neděli.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.