Dílo Božího milosrdenství v srdci dvou velkých hříšníků

29.6.2014 

Papež před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Již od starověku slaví římská církev svátek apoštolů Petra a Pavla ve stejný den, 29. června. Víra v Ježíše Krista z nich učinila bratry a mučednictvím se stali jedno. Svatý Petr a svatý Pavel, tolik lidsky odlišní, byli vybráni osobně Pánem Ježíšem a odpověděli na toto povolání obětováním svého života. V obou učinila Kristova milost veliké věci, proměnila je. A jak je proměnila! Šimon zapřel Ježíše v dramatické chvíli umučení, Šavel tvrdě pronásledoval křesťany. Oba však přijali Boží lásku a nechali se proměnit Božím milosrdenstvím. Tak se stali Kristovými přáteli a apoštoly. Proto nadále promlouvají k církvi a dodnes nám ukazují cestu ke spáse. Také my, kdybychom upadli třeba i do těch nejtěžších hříchů a nejtemnější noci, Bůh je vždy schopen nás proměnit, jako proměnil Petra a Pavla, proměnit naše srdce, odpustit všechno a tak přetvořit temnotu našeho hříchu na zářivé jitro. Bůh je takový: proměňuje nás a odpouští nám neustále, jako Petrovi a Pavlovi.

Kniha Skutků apoštolů ukazuje četné rysy jejich svědectví. Petr nás například učí vidět chudé pohledem víry a dávat jim to nejcennější, co máme: moc Ježíšova jména. Tak učinil s ochrnulým, jemuž dal všechno, co měl, tedy Ježíše (srov. Sk 3,4-6). Pavel je líčen třikrát během svého povolání na cestě do Damašku, události, která znamenala v jeho životě zlom vymezující přesně dobu, která předcházela, a tu, která následovala. Pavel byl nejprve zavilým nepřítelem církve. Potom dal svůj život do služby evangeliu. Setkání s Kristovým Slovem je s to proměnit kompletně také náš život. Není možné naslouchat tomuto Slovu a stát nehnutě na svém místě, zůstat zablokovaní ve svých návycích. Pobízí nás k přemáhání sobectví, které máme v srdci, abychom rozhodněji následovali Mistra, který dal život za své přátele. On je však tím, kdo nás proměňuje Svým slovem, On nás přetváří, On nám vše odpouští, pokud otevřeme srdce a prosíme o odpuštění.

Drazí bratři a sestry, tento svátek v nás vzbuzuje velkou radost, protože nás staví před dílo Božího milosrdenství v srdci těchto dvou mužů. Je to dílo Božího milosrdenství v těchto dvou mužích, kteří byli velkými hříšníky. Bůh chce také nás zahrnout Svojí milostí, jako to učinil s Petrem a Pavlem. Panna Maria kéž nám ji pomáhá přijímat jako oni, tedy otevřeným srdcem a neobdržet ji nadarmo! Ať je nám oporou ve chvílích zkoušky při vydávání svědectví Ježíši Kristu a Jeho evangeliu. Prosme Jej dnes zvláště za metropolitní arcibiskupy jmenované v uplynulém roce, kteří dnes dopoledne sloužili spolu se mnou eucharistii ve Svatém Petru. Všechny je vřele pozdravme spolu s jejich věřícími a příbuznými a modleme se za ně!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.