Papež: Křesťanské svědectví si neklade žádné podmínky

30.6.2014 

Dnes je více pronásledovaných křesťanů než v prvních stoletích – opakoval papež v dnešní homilii v kapli Domu sv. Marty při ranní mši z liturgické památky římských prvomučedníků, krutě zavražděných na úpatí Vatikánského vršku z nařízení Nerona po požáru Říma roku 64.

Vstupní modlitba dnešní liturgie připomíná, že »svou krví posvětili začátky římské církve«. „Mluví se o růstu – konstatoval papež František – a vybavují se přitom Ježíšova slova o „nebeském království, jež je podobné člověku, který zaseje do země semeno, potom odejde a ať spí nebo je vzhůru »semeno klíčí a roste, on ani neví jak« (Mk 4,21). Tímto semenem je Boží Slovo, které roste stává se Božím královstvím. Mocí Ducha svatého a svědectvím křesťanů se stává církví:

Víme, že není růstu bez Ducha. On tvoří církev, On dává církvi růst, On svolává společenství církve. Je však také zapotřebí svědectví křesťanů. A když svědectví dospěje ke konci a dějinné okolnosti žádají mocné svědectví, pak jsou i mučedníci, největší svědkové. A církev je zavlažena krví mučedníků. V tom spočívá krása mučednictví. Začíná každodenním svědectvím a může skončit jako Ježíš, první mučedník, první svědek, věrný až do krve.

„K pravosti tohoto svědectví je však zapotřebí jedna podmínka – dodal papež. Musí být bezpodmínečné.“

V evangeliu jsme slyšeli, co Pán říká o následování tomu, kdo jej chce následovat, ale klade si podmínku: jít se rozloučit nebo pohřbít otce... Pán jej zastavuje: nikoli. Svědectví si neklade podmínky. Má být pevné, rozhodné a má být pronášeno mocně, jak říká Ježíš: »Vaše řeč ať je: ano, ano – ne, ne« (Mt 5,37). Taková je řeč svědectví.

„Dnes – řekl papež František – hledíme na římskou církev, která roste, zavlažena krví mučedníků. Je však také správné, abychom mysleli na četné mučedníky dneška. Mnozí mučedníci dávají svůj život pro víru. Je pravda, že v době Nerona bylo pronásledováno mnoho mučedníků, ale dnes jich není méně.“

Dnes jsou v církvi mnozí mučedníci, mnozí pronásledovaní křesťané. Pomysleme na Blízký východ, na křesťany, kteří musejí prchat před pronásledováním, na křesťany, kteří jsou zabíjeni pronásledovateli. Křesťané jsou dnes vyháněni také elegantně, v rukavičkách. I to je persekuce. Dnes je více svědků, více mučedníků než bylo v církvi prvních století. A při této mši, v liturgickém slavení památky našich slavných předků tady v Římě, pamatujme také na naše bratry, kteří jsou pronásledováni, trpí a svojí krví umožňují růst mnoha maličkým rodícím se církvím. Modleme se za ně a také za sebe.

Končil papež dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.