Bdělou četbou za přirozenou rodinu

4.7.2014 

Nejedná se o hnutí či organizovanou asociaci, nýbrž o metodu a styl. Itálií se šíří pokojný a tichý občanský odpor proti omezování svobody slova a na podporu přirozené rodiny založené na svazku muže a ženy (viz foto ze Sieny). Po vzoru francouzských veilleurs, kteří dodnes vystupují proti redefinici manželství, nastupují už řadu měsíců na italská náměstí tzv. stojící hlídky (sentinelle in piedi). Naposledy zaplnily římské náměstí sv. Silvestra. Vadí jim zákon proti homofobii, který nyní projednává italský parlament, vysvětluje mluvčí Nicola Galizia:

Tento zákon zavádí trestný čin homofobie a transfobie. Problém je v tom, že trestný čin tu není dostatečně definován, mluví se pouze o diskriminaci. Nevíme, co se tím myslí. Pro nás homofobie znamená napadnout člověka a urážet jej kvůli jeho homosexualitě. Pro jiné, včetně předkladatele zákona, to znamená vyslovit, že dítě potřebuje k růstu matku a otce a že manželství je mezi mužem a ženou. Našich vigilií se neúčastní jenom katolíci, ale také nevěřící, židé, muslimové, příslušníci různých křesťanských vyznání. Jedná se tu o záruku svobody.”

Stovky lidí stojí v mírných rozestupech a v rukou drží svíčku a knihu – symbol stálé osvěty. V tichosti bdí nad tím, co se děje ve společnosti a nad jejími zákonodárci.

Naše ticho dosvědčuje, že náš zápas není namířený proti lidem, ale proti zákonu. Inspirovali jsme se francouzskými veilleurs, kteří vymysleli tento typ manifestace. Francouzské zákony totiž nepovažují za organizovanou demonstraci shluk lidí, rozestavených dva tři metry od sebe. Hollandova vláda velice silně potlačovala manifestace na obranu rodiny, a tak se zrodil tento výstřední nápad. Je to jednoduché – stojíte a hodinu si tiše čtete.”

Uzavírá mluvčí římských hlídek.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.