Papež celé dopoledne osobně rozmlouval s oběťmi sexuálních deliktů spáchaných kněžími

7.7.2014 

Petrův nástupce se dnes setkal se šesti oběťmi sexuálního zneužití kněžími. František tak jde ve šlépějích svého předchůdce Benedikta XVI., který tato setkání uskutečnil ve Vatikánu a v několika dalších zemích během svých pastoračních cest. O tom dnešním referoval tiskový mluvčí o. Federico Lombardi. Šest obětí sexuálního zneužití pocházelo z Německa, Irska a Spojeného království, byli to tři muži a tři ženy.

Přišli do Domu sv. Marty už včera během dne, takže již včera na večeři v refektáři byli spolu s papežem, který je zde pozdravil poprvé. Dnes ráno v 7h byla v domovní kapli mše. Potom se papež s jednotlivými účastníky osobně pozdravil, společně posnídali a od 9h začala jednotlivá osobní setkání.

Byla to setkání intenzivní a strhující, pokračoval o. Lombardi:

Papež se těmto osobním rozhovorům s oběťmi sexuálních zneužití kněžími věnoval déle než tři hodiny ve stylu, který je mu vlastní, tedy s velikou účastí, intenzitou a pozorností.

Jednotlivé osoby pak vyjádřili svou vděčnost za toto setkání:

Mohl jsem je vidět, když od papeže odcházeli a krátce jsem s nimi mluvil. Mohu dosvědčit jejich vroucí vděčnost a dojetí za možnost tohoto tak hlubokého, obsáhlého osobního setkání se Svatým otcem. Zakusili zejména, že se jim naslouchalo s velkou pozorností a ochotou. Papež tím dal najevo, že naslouchání pomáhá chápat a také připravovat cestu ke znovunalezení důvěry při hojení těchto ran.

Papež - dodal tiskový mluvčí Svatého stolce – ukázal, že chápavé naslouchání je podstatnou etapou uzdravení:

Důležité je to také jako znamení a vzor, protože, pokud tomu papež věnuje tolik času, pozornosti a velkou účasti, dává tak signál, který je jasný každému, tedy že je třeba umět naslouchat, dát k dispozici potřebný čas, aby došlo ke komunikaci a sdílení, které je předpokladem cesty osobního uzdravení. Ukazuje se tak také bohatství komunity. Skutečnost, že tyto osoby nacházejí cestu k pokoji, ke smíření a skrze víru vztah k církvi je určitě bohatství a velmi pozitivní výsledek.

Pro papeže to byla setkání velice vypjatá, jak řekl dále o. Lombardi:

Viděl jsem jej nakonec. Byl velice dojat jako každý člověk, kněz a pastýř, který prožije rozmluvu tohoto druhu s lidmi, kteří za sebou mají historii tak drásavého utrpení. Je to nesmírně náročné. To papež prožil. Je ostatně známo, že papež je člověkem, který svůj život věnuje naslouchání a pastorační starostlivosti a není to poprvé, co vedl náročné rozhovory.

Včera se navíc sešla ve Vatikánu Papežská komise pro ochranu nezletilých. O programu jejího zasedání o. Lombardi řekl:

Projednávala se volba a jmenování dalších členů, aby byly do komise integrováni představitelé ostatních zeměpisných oblastí. Potom byla řeč znovu o statutu komise, o zřízení stálého operativního úřadu, který dosud neexistuje. Potom se mluvilo také o možnostech organizace pracovních skupin. Příští setkání je plánováno na říjen. Má se za to, že budou přítomni také noví členové.

Řekl na dnešní tiskové konferenci o. Federico Lombardi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.