Matka jednoho ze zavražděných Izraelců pro italský katolický týdeník

15.7.2014 

„Jsem matka a odmítám násilí“. Pod tímto titulkem zveřejnil italský týdeník Famiglia Cristiana (14.7.2014) rozhovor s matkou Naftaliho Fraenkela, jednoho ze tří mladých Izraelců, unesených a zavražděných poblíž Hebronu. Paní Rachel Fraenkelová, navzdory své bolesti, neodmítla žádost křesťanského periodika a vyprávěla o své rodině, do které kromě druhorozeného Naftaliho a manžela – policejního právníka – patří dalších šest dětí. Nejstarší syn navštěvuje rabínskou školu, zatímco jeho matka vyučuje v ženských kursech Tóry. „Je velice důležité, aby naše děti nevyrůstaly v pocitech nenávisti nebo zloby“, vysvětluje izraelská matka.

To, že její rodina nevolá po odvetě, dokládá také telefonát paní Fraenkelová rodině arabského mladíka Muhamada, který byl upálen v Jeruzalémě krátce po vraždě izraelských středoškoláků. „Bylo to něco zcela přirozeného, sdílela jsem utrpení jeho rodičů“, svěřila se paní Rachel, která vystoupila rovněž na půdě Spojených národů. Ačkoliv, jak sama říká, tamní publikum není „zdrojem dialogu a empatie“, pociťovala v tu chvíli značnou solidaritu mnoha lidí z celého světa.

Paní Fraenkelová se vrací také k nedávné návštěvě papeže Františka ve své zemi: „Pro Izrael to byla veliká událost“, poznamenává. „Papež se chtěl setkat s rodinami unesených mladistvých a naše cesta do Říma už byla naplánovaná. Pak ale přišla ona hrůzná zpráva o nálezu zavražděných těl. Přesto papeži Františkovi mnohokrát za jeho pozvání děkuji“, uzavírá izraelská žena pro italský katolický týdeník.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.