Zbraní proti AIDS je manželská věrnost

17.7.2014 

Caritas Internationalis a další katolická sdružení vyzývají mezinárodní společenství k tomu, aby pokračovalo v boji proti AIDS, zdůrazňuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zástupce mezinárodního svazu Charit, O. Robert Vitillo. Katolické instituce, které pečují o nemocné s virem HIV, v těchto dnech jednají v australském Melbourne. Připravují se tak na 20. mezinárodní konferenci o AIDS, které se bude v metropoli konat příští týden.

”Caritas Internationalis toto setkání organizuje každé dva roky. Jde nám o to, aby lidé pracující v katolických programech měli prostor k výměně zkušeností, ke studiu a zejména k upevnění naší identity katolických organizací. Chceme brát v úvahu osobní celistvost nemocného, který žije s virem HIV. Krátkodobá opatření totiž možná mají okamžitý účinek, ale neberou ohled na celého člověka. Lokální charity rozvinuly řadu programů – od ekonomické podpory až po organizaci svépomocných projektů, aby se lidé naučili překonávat problémy, spojené s jejich nemocí.”

Důležité je pastorační doprovázení a osvěta, zacílená na prevenci nákazy, pokračuje O. Vitillo.

”Některé vlády a také jednotliví lékaři si v tomto ohledu uvědomili, že pouhé rozdávání prezervativů problém nákazy nevyřešilo. Místní církve dělají velký kus práce – organizují výchovné programy, zejména pro mládež, kterou vedou k rozvíjení mezilidských vztahů. Mladí lidé tak dospívají k vědomí, že sexuální život patří až do manželství.”

Hodnotu manželské věrnosti si zpětně začínají uvědomovat také africké státy, upozorňuje italský kněz.

”To je velmi zajímavé. Pracuji v této oblasti už 25 let. Když jsem zezačátku mluvil s odborníky Spojených národů o manželské věrnosti, odpovídali, že je to nevědecké. Reagoval jsem, že je to naopak velmi vědecké, protože věrnost manželů brání tomu, aby se virus přenášel. Africké vlády dnes postupně zahrnují do svých zpráv o preventivním chování také výzvy k předmanželské zdrženlivosti a manželské věrnosti. Některé země – kupříkladu Uganda a Keňa – již dříve naléhaly na rozvoj kulturních a náboženských hodnot u mladých lidí a na to, aby se nepodporovalo předčasné zahájení sexuálního života. Poté byly donuceny ke změně postojů diktované v závislosti na finanční pomoci bohatých zemí ze severu. Africké vlády však nyní reagují a tvrdí, že musí zachovat kulturu a víru svého lidu.”

Vysvětluje O. Vitillo, který zastupuje katolickou Charitu na mezinárodní konferenci o nemoci AIDS v australském Melbourne.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.