80% britských lékařů je proti zákonu o asistované sebevraždě

19.7.2014 

Horní komora parlamentu Spojeného království projednává zákon o asistované sebevraždě, který by lékařům umožnil podat smrtelnou dávku jedu pacientům v terminálním stadiu. Podmínkou je pacientova schopnost samostatného úsudku a diagnoza nezaručující více než šest měsíců života. Zdravotní stav nemocného by podle navrhovaného zákona měli prověřit dva lékaři.

Proti návrhu zákona vystoupily hlavy britských církví a náboženských společností. Zákon by podle nich umožnil jedincům, aby se „aktivně účastnili usmrcení druhého člověka a posilovali v něm vědomí, že jeho život už nemá cenu. Společnost, která chce prokazovat soucit a péči, by se neměla ubírat takovouto cestou“, píší náboženští představitelé. Pro Vatikánský rozhlas situaci komentuje obvodní lékař Carl Fernandes:

“Myslím, že tato otázka se netýká pouze věřících, nýbrž také lidí bez víry. Podle nedávného průzkumu britské lékařské komory je téměř 80 procent obvodních lékařů proti změně zákona, která by znamenala povolení asistované sebevraždy. Myslím, že to dokládá pohled společnosti a zejména lékařů vůči lidem, kteří prožívají závěrečné období svých životů. Chtějí je doprovázet s největším možným taktem až do přirozeného konce, a nikoliv život předčasně ukončit. Pečuji o chronicky nemocné a terminální pacienty. Ani jeden z nich mne nepožádal o ukončení života. Naopak mne žádají o domácí léčení, aby mohli být u svých blízkých, a o příslušnou terapii bolesti. To jsou pro pacienta ty nejdůležitější věci.“

Vysvětluje britský lékař na okraj parlamentní debaty o asistované sebevraždě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.