Papež o pronásledování křesťanů v Iráku

20.7.2014 

Na Svatopetrské náměstí se před polednem sešlo několik desítek tisíc lidí, aby si vyslechli nedělní promluvu papeže Františka, který vykládal podobenství o pšenici a koukolu, přičemž mimo jiné hovořil o trpělivém čekání hospodáře, který představuje Boha:

Někdy máme velice naspěch, abychom soudili, třídili, postavili dobré sem a špatné tam… Vzpomeňme na modlitbu onoho pyšného: „Děkuji ti pane, že jsem dobrý a ne jako tamten špatný“. Pamatujme na to. Bůh však umí čekat. Hledí na „pole“ života každého člověka s trpělivostí a milosrdenstvím, vidí špínu a zlo mnohem lépe než my, ale vidí také zárodky dobra a s důvěrou čeká, až dozrají. Bůh je trpělivý, dovede čekat. Jak je to krásné! Náš Bůh je trpělivým otcem, který nás stále očekává a čeká nás se srdcem na dlani, aby nás přijal a odpustil nám. Vždycky nám odpouští, když k němu přijdeme.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Potom papež věnoval pozornost aktuálnímu dění:

Se znepokojením jsem přijal zprávy, které přicházejí od křesťanských komunit z Mosulu (Irák) a z dalších částí Blízkého východu, kde od počátku křesťanství žily a spolu s ostatními obyvateli významně přispívaly k blahu společnosti. Dnes jsou pronásledovány. Naši bratři jsou pronásledováni, vyháněni, donucováni opouštět svoje domovy, aniž by si směli vzít něco s sebou. Ujišťuji tyto rodiny a tyto lidi svojí blízkostí a ustavičnou modlitbou. Drazí bratři a sestry, kteří jste tolik pronásledováni, vím jak mnoho trpíte a že jste připravováni o vše. Jsem s vámi ve víře v Toho, který přemohl zlo. A vás, kteří jste tady na náměstí, a všechny, kdo nás sledujete z televize, zvu, abyste pamatovali v modlitbě. Vybízím k vytrvalosti v modlitbě vzhledem k napětím a konfliktům, které existují v různých částech světa, zvláště na Blízkém východě a na Ukrajině. Bůh pokoje kéž ve všech vzbudí opravdovou touhu po dialogu a smíření. Násilí nepřemůže násilí. Násilí bude přemoženo mírem! Modleme se mlčky a prosme o mír. Všichni se ztišme…

Půlminutové ztišení zakončil papež mariánskou invokací ke Královně míru. Všem pak udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.