Pásmo Gaza, OSN a charita

24.7.2014 

Rada OSN pro lidská práva přijala žádost o vyšetření porušování lidských práv v pásmu Gaza. Rezoluci schválilo 29 zemí, proti byly USA, a 17 zemí, mezi nimiž byla EU se hlasování zdrželo. Izraelci a Palestinci – to jsou „dva světy, které spolu nemluví a řešení problémů hledají cestou násilí, která nikdy nevede k výsledkům,“ říká zástupce Svatého stolce v této radě, mons. Silvano Tomasi, který vysvětluje v čem bude spočívat práce vyšetřující komise OSN:

Komise bude muset zajisté prozkoumat nepřiměřené užití síly ze strany izraelské armády, která je nasazena z obranných důvodů - jak říká - ale ve skutečnosti útočí na soukromé domy a zdravotnické instituce, bombarduje rodiny. Stejně objektivně je třeba prozkoumat palestinské skupiny, které odpalují rakety na civilní obyvatelstvo Izraele. Úkol této komise tedy nebude snadný. V minulosti existovaly takové komise, které však nepřinesly mnoho výsledků. Jejich zpráva je doručena členským zemím OSN, je reflektována spolu s doporučeními, které uvádí, ale jejich realizace se pak rozplyne do ztracena. Patrně totiž chybí politická vůle vyřešit tento problém u samotného kořene, tedy respektováním práv všech lidí, tedy práv Izraelců žít bezpečně ve vlastním státě a bez ohrožování různými útoky a také právo Palestinců na důstojný život a možnost mít vlastní státní identitu.

Říká stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. Mezitím si vojenské akce v pásmu Gaza vyžádaly 720 lidských životů mezi Palestinci, z nichž 70% tvoří civilisté, a 32 lidských životů mezi Izraelskými vojáky. 150 Palestinců bylo zajato a uvězněno. Více než 4000 osob v Gaze bylo zraněno.

V tamějším pravoslavném řeckém kostele našlo útočiště 1300 Palestinců, většinou muslimů, a dalších 700 osob v katolickém kostele Svaté rodiny. Ze svých domovů odešlo 130 tisíc lidí, z nichž 70 tisíc se jich shromáždilo ve školách OSN. Agentuře Fides sdělil ředitel Charity Jeruzalém, o. Raed Abusahliah, že na místě působí 18 jejich pracovníků s pojízdnými lékařskými středisky a ve spolupráci s OSN se starají o dodávky potravin pro rodiny, které přebývají směstnané ve školních budovách. Distribuujeme potraviny a teplá jídla - dodává palestinský kněz sídlící v Ramallahu – potřeby pro děti, pohonné hmoty pro elektrické generátory. Spolupracujeme dlouhodobě s Caritas Internationalis. Z celého světa k nám proudí dary, ale i ve Svaté zemi zejména mladí přispívají na Charitu pro své bratry v Gaze. Je to nepřetržitý proud.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.