Bagdádský biskup: Proč přicházejí Evropané do Iráku bojovat proti nám křesťanům?

24.7.2014 

Velké znepokojení nad situací křesťanů vyhnaných z Mosulu ozbrojenci tzv. Islámského státu Iráku a Sýrie (ISIS) vyjádřila v těchto dnech v Bruselu italská ministryně zahraničí Federica Mogherini na setkání resortních kolegů z Evropské unie. Papeže Františka v úterý informoval o situaci apoštolský nuncius v Iráku, mons. Giorgio Lingua. Vatikánskému rozhlasu referoval pomocný chaldejský biskup Bagdádu, mons. Shlemon Warduni:

Snažíme se analyzovat tento velice vážný problém. Ptáme se, jak je možné, že dochází k takovýmto aktům popírajícím lidskou důstojnost i Boha. Patriarcha a ostatní biskupové jsme navštívili prezidenta Kurdistánu, který nám přislíbil mnohé. Řekl: »Buď odejdeme všichni společně anebo všichni zůstaneme. Musíme zavřít cestu těm lidem, kteří se nedrží svědomí a páchají zločiny na všech: dětech, starcích i nemocných…« Prezident nás ujistil, že poskytnou křesťanům ochranu. Kde je však respekt k právům křesťanů? Je třeba říci celému světu: proč jste zticha? Proč mlčíte? Existují lidská práva nebo ne? A pokud ano, kde jsou? Tady jsou malé děti, kterým vytrhávají z rukou léky a odhazují na zem. Chtěli bychom pohnout svědomím světa: kde je Evropa? Kde je Amerika?

Říká irácký biskup a dodává:

Chtěl bych jenom říci: drazí přátelé. Lidé celého světa,voláme k vám: dělejte něco na ochranu lidských práv! Říkejte všem, aby vytvářeli pokoj a neobchodovali se zbraněmi. A především chci říci jednu věc: dozvěděli jsme se, že v řadách oněch džihadistů jsou takoví, kteří přišli z Evropy a jejich více než 2000. Jsou to žoldáci z Evropy. To nás překvapilo a způsobilo nám velkou bolest. Jak je možné, že nějaký Belgičan či Švýcar přichází bojovat sem? A že tady bojuje proti křesťanům dva tisíce ozbrojenců z Evropy? .. Přesto se však modlíme za všechny, modlíme se za pokoj a prosíme vás všechny, abyste se modlili za pokoj a bezpečí lidí, kteří nemají vodu, elektřinu a mnoho dalšího. Tito lidé potřebují pomoc vás všech!

Vyzývá pomocný bagdádský biskup Warduni.
Mezitím OSN vyslovilo ostré odsouzení zločinů v Iráku. Chaldejský patriarcha Louis Sako však použil k opisu situace výraz „etnická čistka“ a podotýká:

Slova a odsudky nestačí. Tomu džihádisté nerozumějí. Je třeba činit nátlak na místní vlády. Nastala humanitární krize. Bojovníci Islámského státu vtrhli do domovů a vzali si všechno. Lidem nezůstalo nic. Církev jim sice dá jíst, ale to nestačí, protože existují další potřeby. Je smutné pozorovat, jak je celý svět lhostejný k Blízkému východu.To je skandální. Celý svět by se měl pohnout, aby zamezil těmto zločinům a těm, kteří financují jejich pachatele – tedy tzv. Islámský stát či kalifát – a přestat je vojensky a ekonomicky podporovat. Zítra bude ve francouzském Lyonu pochod na obranu iráckých křesťanů, jak oznámil kardinál Barbarin. Takové projevy blízkosti nám dávají sílu, abychom neztratili důvěru a naději, jinak lidé odejdou a země se vylidní.

Říká Vatikánskému rozhlasu chaldejský irácký patriarcha Louis Sako, který dnes zaslal poselství generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-Moonovi, jehož vyzývá, aby OSN nezůstalo mlčet k situaci iráckých křesťanů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.