Křesťan nemůže svoji víru držet ve skrytu

27.7.2014 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Krátká přirovnání, která podává dnešní liturgie, tvoří závěr kapitoly Matoušova evangelia věnované podobenstvím o Božím království (Mt 13,44-52). Jsou mezi nimi dvě malá mistrovská díla: podobenství o pokladu ukrytému v poli a drahocenné perle. Říkají nám, že objev Božího království může nastat neočekávaně jako v případě rolníka, který při orbě našel nenadálý poklad, anebo po dlouhém hledání jako v případě obchodníka s perlami, který konečně najde drahocennou perlu, o níž snil. V jednom i druhém případě je však primární skutečností, že ten poklad a ta perla jsou cennější než všechna ostatní dobra, a proto se rolník i obchodník, kteří je najdou, zříkají všeho ostatního, aby je mohli získat. Nepotřebují uvažovat, promyslet to a zamyslet se, ale okamžitě postřehnou nesrovnatelnou hodnotu toho, co našli, a jsou ochotni ztratit všechno, aby to získali.

Tak se to má s Božím královstvím: kdo jej nalezne, nemá pochyby a cítí, že je tím, co hledal, po čem toužil a co odpovídá jeho nejautentičtějším tužbám. Opravdu je tomu tak. Kdo zná Ježíše a osobně se s Ním setká, je podmaněn a přitahován tolikerou dobrotou, pravdou, krásou v tak obrovské pokoře a jednoduchosti. Hledat Ježíše, setkat se s Ježíšem, je obrovský poklad.

Kolik jen lidí, světců a světic, kteří s otevřeným srdcem četli evangelium, Ježíš natolik oslovil, že se obrátili k Němu. Pomysleme na svatého Františka z Assisi. On už křesťanem byl, ale takovým… napomádovaným. Když v rozhodujícím momentě svého mládí četl evangelium, setkal se s Ježíšem a objevil Boží království a potom vyprchaly všechny jeho sny o pozemské slávě. Evangelium ti dá poznat pravého Ježíše, dá ti poznat živého Ježíše, který promlouvá k srdci a mění tvůj život. Pak zajisté zanecháš všeho. Můžeš zásadně změnit styl života anebo nadále dělat to, co dříve, ale jsi někým jiným, jsi znovuzrozeným, nalezl jsi, co dává smysl, chuť a světlo všemu, včetně námah, utrpení i smrti. Čtěte evangelium, čtěte jej. Mluvili jsme o tom již, vzpomínáte? Každý denně čtěte kousek evangelia a noste malé evangelium s sebou v kapse, tašce nebo jakkoliv, aby bylo po ruce. A tam čtením najdeme Ježíše. Všechno dostává smysl, když v evangeliu najdeš poklad, který Ježíš nazývá Božím královstvím, to znamená Boha, který vládne v tvém životě, v našem životě. Boha, který je láska, pokoj a radost v každém člověku a ve všech lidech. Toto chce Bůh a proto dal Ježíš sebe samého až do té míry, že zemřel na kříži, aby nás osvobodil z moci temnot a přenesl nás do království života, krásy, dobroty a radosti. Číst evangelium znamená najít Ježíše a mít křesťanskou radost, která je darem Ducha svatého.

Drazí bratři a sestry, radost z nalezení pokladu Božího království se projevuje a je vidět. Křesťan nemůže svoji víru držet ve skrytu, protože se projevuje v každém slovu a gestu, včetně těch nejjednodušších a všedních. Projevuje se láska, kterou nám Bůh dal skrze Ježíše. Modleme se, aby na přímluvu Panny Marie přišlo k nám a na celý svět Jeho království lásky, spravedlnosti a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.