Chaldejský patriarcha: Panuje tak trochu anarchie

5.8.2014 

Na severu země byl učiněn hrůzný nález hromadného hrobu těl 40 dětí patřících k muslimské menšině jazídů, která se stala obětí krutého násilí islamistických teroristů v regionu Sinjar. (Na fotce je Abu Bakhr al-Baghdadi, vůdce teroristů ISIS). Irák prožívá bolestné chvíle a na zítřejší svátek Proměnění Páně vyhlásil tamější katolický patriarcha chaldejského obřadu Louis Sako Den modliteb za mír v této zemi. Vatikánskému rozhlasu řekl:

Stavíme opravdu zásadně na modlitbě, na solidaritě, na bratrství, protože situace je velmi vážná. Včera v Sinjar bylo zavražděno 70 jazídů. Stoupenci tzv. Islámského státu Iráku a Sýrie zajali jejich ženy, křesťané díky Bohu stačili utéci do hor. Odpoledne byla pak odstřelována vesnice Tul Kef asi 20 kilometrů od Mosulu právě když se skupina mladých spolu s knězem vydávali k odchodu. Jeden křesťan byl zabit. Panuje tedy anarchie tak trochu všude. Terčem jsme my, protože jsme křesťané, ale také jiní. Dnes večer se křesťané a muslimové shromáždí v kostele sv. Jiří, abychom se každý dohromady modlili za pokoj a zejména za křesťany, kteří odešli z Mosulu do Ninivské nížiny a nyní jsou znovu ohroženi.

Irácký patriarcha Sako vysvětluje, proč se Den modlitby koná právě na svátek Proměnění Páně:

Je to symbolické datum, protože Ježíš promlouval o utrpení a smrti a dodal tak velkou naději učedníkům. Všichni se budeme modlit a doufat v pokojné rozuzlení. Naše bolest je hluboká. Perspektiva budoucnosti chybí. Lidé mají strach. Napsal jsem dnes list Svatému otci, patriarchům Blízkého východu, aby mobilizovali mezinárodní veřejné mínění. Žádáme hlavy států, aby pomohly a vyvinuly nátlak na ty země, které podporují zdejší teroristické a extremistické skupiny. Žádám také muslimské představitele, aby odsoudili útoky proti křesťanům nebo proti komukoliv, kdo není muslim. Na lidské úrovni jsme jedna rodina. Papež František mi telefonoval a povzbudil, abychom se nevzdávali naděje, uchovávali víru, naději i morálku.

Telefonuje z Bagdádu chaldejský patriarcha Louis Sako.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.