Papež k poslednímu vývoji v Iráku

7.8.2014 

Desítky tisíc křesťanů, kteří byli donuceni opustit Mosul, byly dnes nuceny odejít také z oblasti Ninive, kam se uchýlily, a utéci na sever země do Kurdistánu. Teroristé tzv. Islámského státu Iráku a Sýrie (ISIS) se totiž zmocnili posledního útočiště tamějších křesťanů v Qaraqosh, kterou opustili také Kurdové. Oznámili to samotní utečenci a chaldejský arcibiskup Kirkuku. Na poplach bije chaldejský patriarcha Louis Sako:

Je tu prázdno, prázdno. Vláda nemá síly, které by v zemi kontrolovaly pořádek. Dnes jsou volby do parlamentu a není k dispozici armáda, která by jako v Sýrii mohla zjednat pořádek. Kurdové se stáhli, protože mají jenom lehké zbraně. Dnes jsou proto tisíce lidí na cestách: ženy, děti a staří. Je třeba aktivizovat veřejné mínění a společnosti všech zemí, protože nastává humanitární katastrofa.“ Říká katolický patriarcha chaldejského obřadu v Iráku.

Svatý otec sleduje s hlubokým znepokojením dramatické zprávy ze severu Iráku, říká vatikánský tiskový mluvčí O. Lombardi. Zvláště postižená jsou křesťanská společenství, která musejí v těchto dnech prchat před násilím, které zuří v tamějším regionu.

Vzhledem k těmto znepokojivým událostem Svatý otec znovu vyjadřuje svoji duchovní blízkost všem, kdo procházejí touto bolestnou zkouškou, připojuje se k výzvám místních biskupů a společně s nimi vybízí celou církev ke společné modlitbě za tyto zkoušené komunity, aby jim Duch svatý daroval pokoj. Jeho Svatost zároveň adresuje naléhavou výzvu mezinárodnímu společenství, aby se přičinilo o ukončení probíhající humanitární krize a zasadilo se o ochranu těch, kteří jsou ohrožováni násilím a zajistilo jim nezbytnou pomoc uprchlíků, jejichž osudy nyní závisejí na solidaritě druhých.
Sděluje o. Lombardi jménem Svatého otce v dnešním tiskovém prohlášení.

Z Kurdistánu popsal Vatikánskému rozhlasu tamější situaci chaldejský biskup Amadiye, mons. Rabban Al-Qas:

Včera jsme přijali velké množství rodin, více než dva tisíce rodin. Vesnice jsou plné. Přijímáme tyto lidi se sympatiemi. Děláme pro ně vše, co lze. Jsou opravdu velice unavení. Opustili všechno. Jsme svědky umírání. Vidíme, co dělají teroristé. Vesnice na jejich území jsou opuštěné. Svět však naši situaci nevidí. Nestačí myslet jen na to, jak zaopatřit chléb, ale je třeba vyřešit problémy, které způsobily mocné státy a terorismus.

Říká chaldejský biskup z Kurdistánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.