Papež Kolumbovým rytířům

8.8.2014 

Papež František vyjádřil vděčnost Kolumbovým rytířům za to, že čelí pokusům redukovat náboženství do soukromé sféry. Svatý otec doufá, že Kolumbovi rytíři „se budou nadále inspirovat Kristovým učením a příkladem, aby pomáhali druhým, zvláště nemajetným a znevýhodněným, a upřímně s nimi soucítili.“ Napsal státní sekretář kardinál Parolin v poselství k výročnímu shromáždění tohoto nejpočetnějšího laického hnutí na světě, které se konalo v Orlando na Floridě (5.-7.srpna).

Kolumbovi rytíři vznikli v 19. století v USA a nyní působí v mnoha zemích světa, např. i v Polsku. Jde o mužské hnutí, které dnes čítá přibližně 2 miliony a podílí se různými způsoby na poslání církve a zvláště Apoštolského stolce v jeho službě všeobecné církvi. V poselství, které jménem Svatého otce zaslal kardinál Parolin účastníkům jejich výročního setkání, navazuje na letošní motto: „Všichni budete bratři. Povoláni k bratrství.“ Kardinál Parolin zdůrazňuje, že charitativní díla musejí být výrazem Kristovy lásky, díky níž postřehujeme, že ti, kterým sloužíme, jsou naši bratři. Dějiny Kolumbových rytířů výmluvně ukazují, že povolání k bratrství se projevuje také vlastenectvím a snahou o rozvoj společnosti.

Papež je vděčný Kolumbovým rytířům za to, že čelí snahám redukovat roli náboženství výlučně do soukromé sféry, braní jeho místo ve veřejném životě a povzbuzují věřící laiky k plnění jejich poslání při utváření společnosti odpovídající hodnotám Kristova království. V exhortaci Evangelii gaudium papež píše, že „nikdo nemůže žádat, abychom náboženství odsouvali do soukromé sféry jednotlivců bez jakéhokoli vlivu na život společnosti a národa“ (č.183). V tomto ohledu – pokračuje kardinál Parolin - působí starost rostoucí hrozby adresované rodině a manželství. Vyžaduje to nejenom bdělost a důsledné veřejné svědectví, ale je zapotřebí přesvědčivě podávat křesťanské mravní učení ve světle zdravé antropologie stavějící na důstojnosti člověka a na náležitém užívání svobody darované Bohem.

Svatý otec je Kolumbovým rytířům vděčný za přínos ke stálému vzdělávání ve víře a k růstu občanské odpovědnosti a děkuje rovněž za jejich podporu různým iniciativám všeobecné církve související s rodinnou pastorací, jako je pořádání biskupského synodu letos na podzim ve Vatikánu a Světové setkání rodin ve Filadelfii příští rok.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.