Papež František pozdravil Nazaretské dílo

21.8.2014 

V rodinném duchu se neslo včerejší večerní setkání v Domu svaté Marty, při kterém Petrův nástupce pozdravil členy italské asociace „Nazaretské dílo“ (Opera di Nazareth). Toto laické sdružení vzniklo v šedesátých letech minulého století v převážně levicové střední Itálii zásluhou profesora Giovanniho Rivy. Absolvent milánské Katolické univerzity spolupracoval se svým přítelem Otcem Luigim Giussanim na založení jiného laického hnutí, Comunione e Liberazione. Svou duchovní zkušenost z kroužků studentské mládeže pak zhodnotil ve svém vlastním směřování.

„Dějiny Nazaretského díla poznamenala dvě hlediska“, prohlásil papež František při včerejším setkání. Prvním je „objevení Ježíše jako Cesty, která vede člověka k Otci“.

“Ježíš je pro každého člověka otevřenou cestou, vedoucí k setkání s Bohem. Skrze Ježíše nastolujeme vztah k Bohu a vstupujeme s Ním do společenství. Sami sebe plně nacházíme právě tehdy, když se plně stáváme dětmi našeho Otce. Děje se to díky Ježíši, který právě proto zemřel na kříži.“

„Nazaretské dílo“ dnes čítá asi pět set členů a působí v sedmnácti zemích tří světadílů. Jeho charitativní, misionářská a apoštolská práce však dosahuje nejméně pěti tisíc lidí. Rozvoj tohoto sdružení podle papeže Františka vždy doprovázela radost.

“Když člověk objevuje Ježíše jako cestu, vstupuje do jeho života radost. Přichází nastálo a zapouští v nás natolik hluboké kořeny, že nás o ni nikdo nemůže připravit, jak to Pán slíbil. Tato radost Kristových učedníků se mění ve svědectví, tedy v apoštolát a misijního ducha.“

Bez Ježíše Krista je člověk méně člověkem – tato slova vystihují identitu Nazaretského díla. Jeho členové se proto snaží vnášet Krista do každodenního prostředí, aby Jej každý člověk mohl potkat.

“Děláte to diskrétně, pokorně a prostě – tedy v nazaretském duchu – v prostředí, kde žijete a pracujete, zejména pak na univerzitách. Povzbuzuji vás ve vaší práci a děkuji vám za dobro, které jste s Boží milostí už vykonali.“

Loučil se včera večer papež František se členy laického sdružení, které doprovázel kard. Jean-Louis Tauran. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog Nazaretské dílo podporuje a opakovaně se účastnil jeho tradičních letních formačních setkání, zvaných Tonalestate.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.