Filipínská Charita pomáhá obětem tajfunu Haiyan

26.8.2014 

Filipínské Charitě ve spolupráci s tamní biskupskou konferencí se do dneška podařilo shromáždit téměř 13 milionů dolarů na pomoc obětem postiženým tajfunem Haiyan, který postihl tento tichomořský stát v listopadu loňského roku. Humanitární kampaň ReachPhilippines je podle zprávy agentury AsiaNews největším projektem tohoto typu, který filipínská katolická charita doposud organizovala.

Podle slov koordinátorky Josephine Ignacio-Labonte se jedná o úspěch nejen v ohledu na množství shromážděných finančních prostředků, ale zejména díky vysokému množství diecézí a společenství zapojených do projektů, vzniklých na podporu postižených přírodní katastrofou. Získaná částka kolem 12,8 milionů dolarů poslouží na pomoc více než 141 tisícům lidí v devíti diecézích. Při určování nejnaléhavějších potřeb pro rekonstrukci postižených oblastí spolupracuje filipínská Charita úzce s místním obyvatelstvem. Nejvíce pomoci směřuje na budování přístřeší, distribuci potravin a vody, na hygienické a zdravotní služby.

Tajfun Haiyan udeřil na střední oblast Filipínských ostrovů 8. listopadu loňského roku a postihl bezmála 13 miliónů obyvatel, téměř dva milióny z nich museli opustit své domovy a na 300 tisíc domů tajfun zničil. Počet obětí na životech se odhaduje na asi 5 tisíc.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.