Šokující zpráva OSN o porušování lidských práv v Sýrii

27.8.2014 

Komise OSN pro Sýrii včera v Ženevě uveřejnila šokující zprávu, která referuje o porušování lidských práv v této zemi během tří let trvající občanské války. Veřejné popravy stětím hlavy, sekání končetin a bičování jsou tresty, které jsou vykonávány každý pátek v syrských oblastech, které kontrolují teroristé z tzv. Islámského státu. Obyvatelé, včetně dětí, jsou vyzýváni, aby se těchto krutých trestů účastnili jako diváci. Těla popravených bývají po několik dní vystavována jako odstrašující prostředek. Více než čtyřicetistránková zpráva přináší informace o popravách patnáctiletých chlapců, o bičování mužů, kteří kouřili nebo doprovázeli příbuznou, která byla „nevhodně“ oblečena, i o ženách, odsouzených k mrskání za to, že neměly na veřejnosti zahalený obličej. Extremisté zároveň verbují a vyzbrojují desetileté děti a cvičí je k boji nebo k sebevražedným útokům.

OSN ovšem také kritizuje syrské vládní orgány za použití chemických zbraní v dubnu tohoto roku. Osmkrát byly vesnice na severu země bombardovány barelovými bombami s chlórem. Zpráva OSN apeluje na mezinárodní společenství, aby uvalila embargo na dodávky zbraní jak vládním silám, tak povstalcům.

V této dramatické situaci církev i nadále pomáhá civilnímu obyvatelstvu Sýrie. Na Mítingu za přátelství mezi národy, který se koná v italském Rimini, o tom podal svědectví jezuita otec Zihad Hilal, který koordinuje dětská střediska Jezuitské služby pro uprchlíky (JRS) v Homsu. Pro Vatikánská rozhlas uvedl:

„Myslím, že mezinárodní společenství zapomíná na Sýrii. Sdělovací prostředky nyní o Sýrii nemluví, a přitom si myslím, že dnes je velmi důležité, aby se mluvilo o míru a usmíření, které Sýrie potřebuje, o řešení problémů, které v tom brání. Je velmi nebezpečné, nechat syrské obyvatele prožívat tuto válku jedněch proti druhým. Jak je známo, v Sýrii je přítomno mnoho různých náboženských směrů a žije v ní mnoho národností, proto je důležité podporovat vzájemný dialog, protože naším cílem je dospět k mírovému soužití všech obyvatel. Jinak tato válka všechno zničí.“

Co máte v Homsu na starosti?

„V tomto městě provozujeme tři humanitární střediska: v jednom rozdáváme jídlo, druhé slouží jako škola a třetí poskytuje sociální a psychologickou pomoc dětem. Staráme se asi o 3 a půl tisíce dětí. Další středisko se stará o tělesně postižené. V Homsu jsou čtyři taková střediska s asi 80 hendikepovanými dětmi a mnoha dobrovolníky. Sloužíme všem těmto lidem v této těžké době.“

Uvedl pro Vatikánská rozhlas otec Zihad Hilal.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.