Petrův nástupce s biskupy Kamerunu

6.9.2014 

Biskupové Kamerunu se dnes setkali s papežem Františkem v rámci své kanonické návštěvy u Svatého stolce. Petrův nástupce hovořil s pětatřiceti členy biskupské konference této africké země zcela neformálně, jak je tomu nyní při návštěvách ad limina zvykem, a svoji promluvu jim předal v písemné podobě. Jejími hlavními tématy byl mezináboženský dialog, rodina a evangelizace. Papež v ní varoval před pokušeními moci a touhy po penězích, která je antisvědectvím zvláště v zemi, kde se mnoha lidem nedostává toho, co je k životu nezbytné.

Početná muslimská obec v některých kamerunských diecézích, konstatuje papež, „důrazně vybízí k odvážnému a radostnému dosvědčování víry ve zmrtvýchvstalého Krista. Rozvíjet dialog všedního života s muslimy v duchu vzájemné důvěry je dnes neodmyslitelně třeba pro zachování klimatu mírumilovného soužití stejně jako je nezbytné odrazovat od násilí, jehož obětí se v některých afrických regionech křesťané stávají.“ Papež také vyzval kněze kamerunské církve, aby byli jednotní při hledání „společných a harmonických řešení, pokud jde o překonávání předsudků, zejména těch etnických“.

Kamerunské biskupy papež vybídl, aby usilovali o „stálou formaci duchovního života kněží“, protože „pokušení světa jsou mnohá“. Varoval přitom před „antisvědectvím špatného spravování majetku, osobního obohacování a plýtvání, které jsou obzvláště skandální tam, kde se mnoha lidem nedostává toho, co je k životu nezbytné“. O tématu rodiny pojednává papež v souvislosti s „relativismem a sekularismem, který se rozmáhá i v Africe“ a doporučuje pozornosti pastýřů „rodiny potýkající se s chudobou a pokušeními vracet se k praktikám zděděným po předcích, které odporují křesťanské víře“.

Nakonec papež poukazuje na „plodnou spolupráci mezi církví a státem v Kamerunu“ a zmiňuje velký význam církevních institucí, jež jsou užitečné nejenom pro církev, ale pro celou kamerunskou společnost. „Zapojení do sociálních aktivit – píše papež František - je integrující součástí evangelizace, která úzce souvisí s povznesením člověka, zejména ve vztahu k chudým“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.