Papež František: Spojit síly na záchranu Amazonie

10.9.2014 

Brazilská biskupská konference a Rada latinskoamerických biskupských konferencí pořádají v těchto dnech (9.-12.9.) v hlavním brazilském městě první setkání nově vznikající Všeamazonské církevní sítě (REPAM). Snahou je koordinovat snahy mnoha katolických organizací, které usilují o zachování amazonského regionu, ale často pracují izolovaně. Svatý otec František pozdravil účastníky setkání psaným poselstvím, které nese podpis státního sekretáře Svatého stolce, kard. Parolina.

Papež připomíná svou loňskou promluvu k brazilským biskupům v Riu de Janeiro, kde Amazonii označil za “lakmusový papírek a zatěžkávací zkoušku brazilské církve a společnosti”. František tehdy biskupy vyzval, aby povzbuzovali a rozvíjeli činnost amazonské církve, a nyní děkuje za organizaci prvního setkání, které se věnuje zejména ekologickým otázkám ve zmíněné oblasti. Papež přeje hodně úspěchů všem plánovaným iniciativám a žádá, aby vznikající koordinační síť spojovala zejména lidi, a nikoli pouze počítačové kabely:

Nestačí procházet se po digitální „cestě“, tedy jen se připojit: je potřeba, aby připojení bylo spojeno se skutečným setkáním. Nemůžeme žít sami, uzavřeni sami do sebe. Potřebujeme milovat a být milováni. Potřebujeme něhu, upomíná Svatý otec a staví účastníky brazilského setkání před náročnou výzvu: “Žít spolu, smísit se s ostatními, setkávat se s nimi, brát je do náruče, vzájemně se podepírat a být součástí toho poněkud chaotického davu, který se může proměnit na opravdovou zkušenost bratrství, na solidární karavanu, na svatou pouť. Takto se větší možnosti komunikace stanou většími možnostmi setkávání a solidarity mezi všemi. Kéž bychom kráčeli touto cestou! Bylo to by to moc dobré, moc ozdravné, osvobozující a nadějné! Je prospěšné vycházet ze sebe a připojit se k druhým!” (Evangelii gaudium, 87), píše papež František církvi v Amazonii.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.