Zasedá Caritas Internationalis kvůli krizi na Blízkém východě

15.9.2014 

Caritas Internationalis pořádá v těchto dnech (16.-17. září) setkání předsedů a ředitelů Charit zemí Blízkého východu, aby společně dohodli další postup organizace humanitární pomoci tamějšímu obyvatelstvu. „Blízký východ je v bouři, Charity jsou zahlcené rostoucími potřebami, zatímco finanční zdroje vysychají“ – konstatuje předseda Caritas Internationalis, Michel Roy, který vysvětluje, že účelem setkání je navázat a prohloubit spolupráci s ostatními organizacemi katolické církve. Koordinátor krizového štábu Caritas Internationalis, John Coughlin přibližuje celkovou situaci:

Nejvíce kritická situace je na Blízkém východě v Sýrii, Iráku a Gaze. Syrská krize měla vážné důsledky pro sousední země a Charita významně pomáhá v Jordánsku, Libanonu a Turecku. V těchto zemích je pomoc soustředěna na oblast zdravotnictví, hledání příbytků, zásobování potravinami a sociální asistence. Pomohli jsme devíti stům tisícům lidí, kterých se dotkla syrská krize. V Gaze to je šestnáct tisíc a v Iráku 13 tisíc lidí. Vyčísleno finančně to činí 70 milionů euro v Sýrii, 2 miliony euro v Iráku a 100 tisíc euro v Gaze. Tato pomoc byla organizována bilaterálně ve spolupráci s národními Charitami, kterých je ve světě celkem 165. Posláním Caritas Internationalis je však jen koordinovat pomoc jednotlivých charit v těchto vážných humanitárních krizích.

Potřeby zvláště na Blízkém východě narůstají, zatímco finančních zdrojů ubývá…

„Nedostatečně jsou financovány například také programy OSN, na něž se podařilo shromáždit jen 40% potřebné finanční částky. To způsobilo např. v Jordánsku obrovský nárůst lokálního nasazení tamější Charity, což si vynutilo revizi programu a žádost o dofinancování.“

Říká John Coughlin, koordinátor krizového štábu Caritas Internationalis. Připomeňme jen, že krize v Sýrii způsobila stav nouze 13 milionů lidí ať už uvnitř země či za jejími hranicemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.