Podle příkladu svých mučedníků říkejte Ne idolatrii peněz

21.9.2014 

Papež František před Angelus, nám. Matky Terezy v Tiraně

Drazí bratři a sestry,

Na závěr této bohoslužby chci pozdravit vás všechny, kteří jste přišli z Albánie a ze sousedních zemí. Děkuji za vaši účast a svědectví vaší víry.

Obracím se zejména k vám mladým! Albánie je prý nejmladší zemí Evropy a proto se obracím k vám. Vybízím vás, abyste stavěli svůj život na Ježíši Kristu, na Bohu: kdo klade základy v Boha, staví na skále, protože On je vždycky věrný, třebaže my jsme nevěrní (srov. 2 Tim 2,13). Ježíš nás zná lépe než kdokoli jiný; když chybujeme, neodsuzuje nás, ale říká nám: „Jdi a už nehřeš!“ (Jan 8,11). Drazí mladí, jste novým pokolením, novou generací Albánie, budoucností vlasti. Kéž v síle evangelia a příkladu svých předků a příkladu svých mučedníků dovedete říkat ne idolatrii peněz, ne falešné individualistické svobodě, ne závislostem a ne násilí. A naopak přitakávat kultuře setkávání a solidarity, kráse neoddělitelné od dobra a pravdy, životu prožitému velkodušně, ale s věrností v maličkostech. Tak budete stavět lepší Albánii a lepší svět ve stopách svých předků i těch, kteří jdou spolu s Albánií vpřed.

Obraťme se nyní k Panně Marii, kterou ctíte zvláště jako Naši Paní Dobré rady. Duchovně zalétám do její svatyně ve Skadaru, vám tak drahé, a svěřuji jí celou církev v Albánii a veškerý albánský lid, zejména rodiny, děti a staré lidi, kteří jsou živou pamětí lidu. Matka Boží ať vás vede po cestě s Bohem k naději, která neklame.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.