Petrův nástupce: Lidstvo potřebuje slyšet poselství naší naděje v Ježíši Kristu

29.9.2014 

V naplněné víkendové agendě papeže Františka bylo rovněž sobotní (27.9.) setkání s Papežským výborem pro Mezinárodní eucharistické kongresy. Tato vatikánská instituce v minulém týdnu zorganizovala přípravné setkání příštího, již 51. mezinárodního eucharistického kongresu, který bude v lednu roku 2016 hostit filipínská diecéze Cebu. Kromě národních delegátů, zodpovědných za eucharistické kongresy, byli tedy přítomni také členové místního filipínského přípravného výboru v čele s arcibiskupem Cebu, mons. Josem Palmou.

Petrův nástupce všem poděkoval za jejich podíl na přípravě eucharistického kongresu. Tato práce, jak podotkl, je velmi důležitá, neboť napomáhá věřícím všech světadílů více a lépe pochopit význam eucharistie v našem životě.

„Eucharistie má v církvi ústřední místo, neboť právě ona „církev tvoří“. Jak říká druhý Vatikánský koncil s odkazem na slova velikého světce Augustina, eucharistie je „svátost milostivé lásky, znamení jednoty, pouto bratrské lásky“ (Sacrosanctum Concilium)“.

Papež poznamenal, že velice významné je také téma budoucího eucharistického kongresu, vybrané z listu apoštola Pavla Kolosanům: „Kristus je ve vás, naděje na věčnou spásu“ (Kol1,27).

„Toto téma plně osvětluje svazek existující mezi eucharistií, misií a křesťanskou nadějí. Dnešnímu světu chybí naděje, a proto lidstvo potřebuje slyšet poselství naší naděje v Ježíši Kristu. Církev toto poselství hlásá s novým zápalem, využívá nových metod a výrazů. V duchu „nové evangelizace“ církev přináší toto poselství všem lidem. Zejména těm, kteří jsou sice pokřtěni, ale vzdálili se od církve a svým životem se nevztahují ke křesťanství.“

Eucharistický kongres je dobrou příležitostí k tomu, jak eucharistii zakusit a pochopit jako přetvářející setkání s Pánem v jeho slově a jeho oběti lásky, pokračoval Svatý otec. Toto proměňující setkání vede k tomu, aby „všichni měli život a aby ho měli v hojnosti“ (srov. Jan 10,10).

„Setkání s Ježíšem v eucharistii bude pro svět pramenem naděje, pokud se mocí Ducha svatého změníme podle obrazu toho, se kterým se setkáváme. A pokud přijmeme poslání proměňovat svět tím, že mu darujeme plnost života, jakou jsme sami přijali a zakusili.“

V závěru své promluvy Svatý otec již od nynějška svěřil do přímluvy Panny Marie 51. Mezinárodní eucharistický kongres ve filipínském Cebu a celou jeho přípravu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.