Nuncius v Bejrútu: Situace uprchlíků je neudržitelná

10.10.2014 

Generální tajemník OSN, Pan Ki-Moon, vyjádřil znepokojení nad rostoucím napětím v Libanonu a nad infiltracemi islamistických teroristů tzv. Islámského státu na jeho území. O stále tíživější situaci syrských uprchlíků v Libanonu referuje tamní apoštolský nuncius, arcibiskup Gabriele Giordano Caccia:

“Od počátku války v Sýrii proudí do Libanonu obrovské množství lidí. U Spojených národů se oficiálně zaregistrovalo milión tři sta tisíc uprchlíků. Lze předpokládat, že svou přítomnost nenahlásili všichni, a navíc vývoj situace v Iráku a Sýrii jistě povede k dalšímu nárůstu počtu uprchlíků. Na tuto malou zemi se čtyřmi miliony obyvatel a o rozloze deseti tisíc kilometrů to vše silně dopadá. Jsou tu problémy s ubytováním, prací, školní docházkou, zdravotnickou péčí; narůstá kriminalita. Kromě toho v posledním měsíci dochází na libanonských hranicích k výpadům ozbrojených skupin proti libanonské armádě. Někteří libanonští vojáci jsou dosud v zajetí těchto teroristů. Stav v zemi je tedy silně nestabilní. Při pomoci uprchlíkům by Libanon potřeboval mezinárodní podporu.“

Nakolik se Libanon změnil od poslední papežovy návštěvy – tedy apoštolské cesty Benedikta XVI. v září roku 2012?

“Řekl bych, že se celý region změnil opravdu hodně, a to k horšímu. Libanon je ale nakonec jediným vzorem, jak z této situace vyjít. Všechny komunity přítomné na jeho území se účastní státní správy a žádná nemá převahu nad druhou. Ačkoliv je tedy Libanon malý, má svou prorockou úlohu a v určitém smyslu dodává naději v možnost společného života. A také toto pokojné soužití uskutečňuje právě tady na Blízkém východě.

Soudí apoštolský nuncius v Bejrútu, arcibiskup Caccia. Kromě sociálního napětí nicméně mezi libanonským obyvatelstvem vzrůstá zášť proti syrským uprchlíkům, zejména poté, co v některých uprchlických táborech byly nalezeny zbraně. Většina Libanonců na Syřany pohlíží jako na manipulovatelnou masu, která chce pod vedením místních mocností destabilizovat Libanon, uvedl pro agenturu Fides ředitel libanonské Charity, O. Paul Karam. Tato instituce ve čtvrtek vydala velice důrazné prohlášení, ve kterém tvrdí: Libanonci nesmí být vyháněni a platit za druhé.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.