Od začátku konfliktu v Sýrii bylo zabito 300 tisíc civilistů

14.10.2014 

Zatímco pokračuje bombardování pozic takzvaného islámského státu v Sýrii a Iráku, teroristé v Mosulu veřejně zavraždili 46 lidí. O město Kobani na syrských hranicích s Tureckem se vedou boje. Dramatickou zůstává humanitární situace. Podle UNICEFu bylo v Sýrii za poslední tři roky v důsledku ozbrojených střetů teroristů s vládními vojsky zabito 300 tisíc civilistů. V Sýrii tvoří děti zhruba polovinu obyvatelstva. Ze tří a půl milionů uprchlíků, kteří se ze Sýrie uchýlili do sousedních zemí, tvoří půldruhého milionu děti. Z 11 milionů uprchlíků, kteří zůstali na území Sýrie, je dětí 5 a půl milionu. Pro Vatikánský rozhlas přibližuje jejich situaci Daniele Iacomini, mluvčí italského UNICEFu:

Žijí velmi blízko válečných linií a je mezi nimi stále větší počet sirotků. Mnoho dětí přichází do uprchlických táborů bez rodičů. Blíží se zima a jen kolem Damašku je 400 tisíc dětí, jimž hrozí smrt. Nemají totiž oblečení, boty.. UNICEF zahájil sbírku a v neposlední řadě také očkování v Turecku, Sýrii, Libanonu, Iráku a Jordánsku. V těchto zemích bylo očkováno 25 milionů dětí, protože se objevila dětská obrna. Zbývá však ještě udělat mnoho.

Kromě toho upozorňuje mluvčí italského UNICEF na únosy dětí a obchodování s dětmi:

Je zde zoufalství matek, které se domnívají, že prodejem svých dcer leckdy starším osobám, nebo někomu ze sousedů zajistí za utržené peníze lepší život jim i zbytku rodiny. Tyto věci se dějí také přímo v uprchlických táborech. Je zde zoufalství matek, které často prodají bohatým emírům svoje dcery za pár tisíc euro a vystaví je tak nezřídka násilí. A nakonec je tu zoufalství, které se pojí k fenoménu tzv. islámskému státu, kde jsou děvčata rodinám odebírána a odváděna pryč od rodin.

Přibližuje problematiku života syrských uprchlíků tiskový mluvčí italské sekce UNICEF, Daniele Iacomini.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.