Keňští biskupové varují před masovou sterilizací v důsledku protitetanového očkování

14.10.2014 

Keňská biskupská konference vyjádřila hluboké rozpaky nad národní protitetanovou očkovací kampaní, kterou zahájilo tamní ministerstvo zdravotnictví a která je určena ženám ve věku 19 až 49 let. Očkování začalo včera v šedesáti okresech na severu země, které podle keňských zdravotních úřadů trpí vysokým procentem mateřské a novorozenecké úmrtnosti v důsledku tetanu.

Podle keňských biskupů ovšem používaná vakcína, tedy tetanický toxoid, obsahuje hormon b-HCG. Tento přirozeně se vyskytující hormon je nezbytný pro vývoj plodu v těhotenství. Pokud si proti němu žena vytvoří protilátky, ztrácí schopnost udržet těhotenství. Biskupové se tudíž obávají, že se za očkovací kampaní skrývá tajný masový sterilizační program. Jak informuje agentura Cisa, předseda biskupské konference, mons. Paul Kariuki Njiru, se proto obrátil na keňskou vládu se žádostí o podrobnější údaje o očkovací kampani. Biskupové zdůrazňují, že „přednost má důstojnost lidského života“, a kladou několik otázek: „Existuje v Keni tetanová epidemie? A pokud ano, proč nebyla vyhlášena? A konečně – proč se kampaň týká pouze žen v plodném věku a proč má protitetanové očkování prioritu před jinými smrtelnými chorobami v zemi?“

Keňští biskupové si ve svém tiskovém prohlášení rovněž stěžují na nedostatečné zapojení katolické církve do očkovacího programu, přestože je církev jedním z hlavních poskytovatelů zdravotní péče v Keni. „Pokud církev neobdrží příslušné informace, nebude váhat s dalšími morálními připomínkami o otázkách, které se týkají lidského života“, sdělují biskupové. Keňské ministerstvo zdravotnictví vyvrací obavy katolických biskupů a připomíná, že podle Světové zdravotnické organizace zemřelo pouze za rok 2010 vinou tetanové infekce 58 tisíc keňských matek a novorozenců.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.