Biskup z Libérie: Tváří v tvář ebole ztrácíme svoje lidství

21.10.2014 

Nejenom smrt a hlad, ale také rostoucí zlost a dojem opuštěnosti Bohem a všemi – to jsou dramatické důsledky epidemie eboly v Libérii, která je vedle Sierra Leona a Guineje Konakry jedné z nejvíce postižených zemí s téměř 2 a půl tisícem obětí. Na poplach volá biskup města Gbarnga, mons. Anthony Fallad Borwah, který v rozhovoru pro katolickou agenturu CNS prosí spolubratry na celém světě o pomoc pro postižené rodiny západní Afriky. „Celé rodiny byly zdecimovány“, zkolabovaly veškeré ekonomické aktivity a v zemi již tak chudé a dlouhé desetiletí devastované občanskou válkou hrozí hladomor,“ konstatuje liberijský biskup, který se nemohl účastnit biskupské synody o rodině.

Epidemie vystavuje těžké zkoušce také mezilidské vztahy uvnitř samotných rodin. Aby se předešlo nákaze nekonají se pohřby a psychóza nákazy vyhrocuje nedůvěru a zabraňuje jakýmkoli citovým projevům: „Tváří v tvář ebole ztrácíme svoje lidství – říká biskup. Nemoc znemožňuje normální lidskou laskavost jako je gesto položení ruky na rameno tomu, kdo pláče,“ říká biskup Borwah. „Jsme lidem deptaným bolestí.“

Podle liberijského biskupa je naléhavě třeba hledat příčiny nemoci a zabránit teorii komplotu, která se šíří mezi lidem stejně jako virus. „Klíčem k přežití je obnova našeho lidství, naší přirozené lidské laskavosti,“ zdůrazňuje. Církev v Libérii se ubírá tímto směrem a uvědomuje si, že je zapotřebí zaujmout ke krizi integrální přístup, který nebere v úvahu jenom zdravotnický rozměr. „Jako církev musíme zaměřit pozornost na dlouhodobá řešení,“ říká biskup Borwah.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.