Vojenská síla do Sýrie mír nepřinese. Je třeba se ptát, kdo stál u zrodu teroristů

24.10.2014 

Turecko umožnilo iráckým Kurdům, aby poskytli vojenskou pomoc syrským Kurdům ve městě Kobani (foto), kde čelí útoku džihádistů z takzvaného Islámského státu. Chaldejský biskup Aleppa a ředitel Charity Sýrie, mons. Antoine Audo, se domnívá, že v Sýrii neexistuje vojenské řešení. Mír může být - podle jeho názoru - zajištěn jedině politickým rozhodnutím. A pokud jde o džihádisty, se kterými, jak se zdá, vyjednávat nelze, syrský biskup říká:

Myslím, že za těmito skupinami stojí lidé, kteří jim dodávají peníze a zbraně a sledují tím vším svoje zájmy. Kdyby však bylo na mezinárodní úrovni přijato mírové řešení a nastoupen dialog, tyto ozbrojené skupiny by ztratily svůj vliv.

Biskup Audo dále připomíná, že nejtěžší situace v celé Sýrii panuje v městě Aleppo, které je stále odstřelováno a jehož obyvatelstvo strádá všemi možnými způsoby. Situace křesťanské menšiny je podle něho nejsvízelnější právě v Aleppu:

Když většina populace chudne, je to problém nejenom ekonomický, lidský, ale i bezpečnostní. Problém křesťanů dneška nám působí velký zármutek. Denně se modlíme, doufáme a trpělivě vyhlížíme politické mírové řešení a smíření pro celou zemi a celý region.

Říká biskup Aleppa, mons. Antoin Audo.

Situace v Sýrii se stále zhoršuje, potvrzuje tamní apoštolský nuncius, arcibiskup Mario Zenari. Terorismus tzv. Islámského státu je jako pověstná poslední kapka do džbánu naplněného utrpením. Podle vatikánského diplomata sdělovací prostředky nyní mluví pouze o Kobaní, jako by neexistovala zničená města Aleppo, Idlíb, Homs, ale také okolí Damašku a syrský jih.

“Řekl bych, že nadešel okamžik, kdy mezinárodní společenství a země v regionu musí vyvinout zásadní úsilí a přehodnotit své pozice. Syrský konflikt je třeba vyřešit, je nutné vyřešit tuto pohromu, která přišla s Islámským státem, a upřímně si položit několik otázek. Proč se to všechno stalo? Islámský stát se neobjevil ze dne na den, důvody jeho vzniku jsou časově vzdálené a sledují budoucí záměr. Kdo stál u původu těchto teroristů a odkud se objevili? Kdo je podporoval? Kde se inspirují? A potom je nezbytné najít řešení, které by konečně dosáhlo ke kořenům tohoto konfliktu v Sýrii i terorismu vůbec. Je nutné najít globální řešení, nikoliv pouze nouzové, nýbrž skutečně odvážné.“

Vyzývá apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Zenari.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.