První světové setkání lidových hnutí z popudu papeže Františka

25.10.2014 

Papež František zve do Říma asi stovku představitelů lidových hnutí, která v různých částech světa sdružují lidi z okraje společnosti. Pod záštitou Papežské rady Iustitia et Pax a ve spolupráci s Papežskou akademií sociálních věd a samotnými lídry těchto hnutí pro ně ve dnech 27.-29. října organizuje první mezinárodní setkání. Jedná se o zcela novou papežskou iniciativu, komentoval chystanou událost na páteční tiskové konferenci předseda zmíněné papežské rady, kard. Peter Turkson:

“To, co je podstatné, je zejména v pokoře naslouchat. Vyslechnout nejenom utrpení, ale také očekávání, naděje, návrhy, které tyto vydědění lidé mají. Oni sami se mají stát protagonisty svých životů, nikoliv pouhými adresáty charity a cizích programů. Musí se stát protagonisty nezbytných ekonomických, sociálních, politických a kulturních změn.“

Spolu se zástupci lidových hnutí bude jednat třicet biskupů a odborníci z různých vatikánských úřadů. Cílem jednání (vedeného v pěti jazycích) je podpořit dialog a spolupráci s katolickou církví a za její účasti rovněž pomoci vytvořit jakousi globální koordinační síť těchto hnutí.

“Církev chce vzít za své problémy a touhy lidových hnutí. Chce se spojit s těmi, kdo prostřednictvím různých iniciativ usilují o sociální změny, vedoucí ke spravedlivějšímu světu.“

Vysvětlil kard. Turkson. Jak uvedl kancléř Papežské akademie sociálních věd, biskup Marcelo Sanchez Sorondo, setkání se ponese v duchu kapitoly o sociálním rozměru evangelizace z apoštolské exhortace Evangelii gaudium.

“Dokud se radikálně nevyřeší problémy chudých odmítnutím absolutní autonomie finančních trhů a finančních spekulací a odstraněním strukturálních příčin sociální nerovnosti, nevyřeší se problémy světa a vposledku žádný problém. Sociální nerovnost je kořenem každého sociálního zla (202)“.

Delegáti z různých lidových hnutí budou zastupovat migranty a zaměstnance bez smlouvy, kteří nepožívají právní ochrany a nejsou sdruženi v odborových organizacích, dále rolníky, kteří nevlastní půdu, domorodé obyvatelstvo a zemědělce, násilně vyháněné z venkova kvůli spekulacím se zemědělskou půdou. A konečně třetí kategorií jsou hnutí, která se zastávají osob žijících na městských periferiích bez adekvátní infrastruktury. Cíle setkání přiblížil buenosaireský právník Juan Grabois:

“Sdílet Františkovo sociální učení, shrnout pohled lidových hnutí na příčiny rostoucí sociální nerovnosti a vzrůstající vyloučenost, navrhnout lidové alternativy při řešení problémů, které vznikají dopadem finančního kapitalismu a nadnárodních firem na chudé lidi, zhodnotit úlohu lidových hnutí při budování míru a v péči o životní prostředí a konečně prodiskutovat vztah těchto hnutí ke katolické církvi a možný společný postup.“

Argentinský právník za podpory někdejšího buenosaireského arcibiskupa Jorgeho Bergoglia dosáhl právního uznání a ochrany pro lidové hnutí sběračů papíru, tzv. cartoneros. Na tiskové konferenci mluvil o svém osobním vztahu k papeži, který, jak řekl, svůj úřad považuje za odpovědnou službu, a nikoliv za privilegium.

“František nás dnes znovu volá, ale z univerzální perspektivy, abychom jako chudí organizovaní v tisícovce hnutí bojovali bez pýchy, avšak odvážně, bez násilí, avšak vytrvale, bez nenávisti, avšak s hlubokou lásku vůči bližnímu a zejména tomu nejslabšímu člověku“.

Řekl Juan Grabois, jeden z organizátorů mezinárodního setkání lidových hnutí, jehož program se bude členit do tří jednacích dní. Cílem prvního z nich bude zmapovat dosavadní činnost těchto sdružení. Na programu druhého dne bude setkání s papežem Františkem a reflexe na téma: Půda, chléb, domov a práce. Poslední jednací den bude věnován konkrétním návrhům, jak zkoordinovat práci ve prospěch vyloučených lidí ve spolupráci s církví.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.