Papež: Nemůžeme oddělovat modlitbu od naslouchání druhému

26.10.2014 

80 tisíc lidí přišlo dnes před polednem na Svatopetrské náměstí, aby si vyslechli promluvu Petrova nástupce. Papež František komentoval dnešní evangelium, ve kterém Ježíš odpovídá na otázku, které přikázání je největší, a spojuje vjedno přikázání lásky k Bohu a přikázání lásky k bližnímu.

Již ve Starém zákoně obsahoval požadavek být svatí k obrazu Božímu, který je svatý, také povinnost pečovat o slabé, tedy cizince, sirotky, vdovy (srov. Ex 22,20-26). Ježíš naplňuje tento zákon smlouvy a sjednocuje božství a lidství v sobě, ve svém těle, v jediném tajemství lásky.
Nyní ve světle tohoto Ježíšova slova je láska mírou víry a víra je duší lásky. Nemůžeme již oddělovat náboženský život, zbožnost od služby bratřím, oněm konkrétním bratřím, které potkáváme. Nemůžeme už oddělovat modlitbu, setkání s Bohem ve svátostech, od naslouchání druhému, od blízkosti jeho životu, zejména jeho ranám. Pamatujte si: láska je měřítkem víry. Jak miluješ ty? A každý si sám odpoví. Jaká je tvoje víra? Věřím nakolik miluji. A víra je duší lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.