Papež: Ani viditelná realita církve není měřitelná

29.10.2014 

Více než třicet tisíc lidí se dopoledne na Svatopetrském náměstí účastnilo generální audience papeže Františka, které ve katechezi pokračoval v cyklu věnovaném víře v církev. Petrův nástupce poukázal na viditelnou a duchovní realitu církve a vysvětlil jaký je mezi oběma vztah. V samotném závěru papež řekl:

Drazí bratři a sestry, často jako církev zakoušíme svoji vlastní křehkost a svá omezení. Všichni je máme. Všichni jsme hříšníci. Nikdo z nás nemůže říci: „Já nejsem hříšník.“ Jestli však někdo z nás necítí, že je hříšník, ať zvedne ruku.. Každý je hříšníkem. A je správné, že tato křehkost, tato omezení a tyto naše hříchy v nás vzbuzují nelibost, zejména když dáváme špatný příklad a zjistíme, že jsme podnětem k pohoršení. Kolikrát jen jsme ve svém okolí slyšeli: „Tamten chodí pořád do kostela, ale pomlouvá všechny…“ To není křesťan, dává špatný příklad. Je to hřích. Naše svědectví má umožňovat chápat, co znamená být křesťanem. Prosme, abychom nedávali podnět k pohoršení. Prosme o dar víry, abychom mohli chápat, jak navzdory svojí malosti a své chudobě, nás opravdu Pán učinil nástrojem milosti a viditelným znamením svojí lásky k celému lidstvu. Můžeme se stát podnětem k pohoršení, ano, ale můžeme se také stát podnětem ke svědectví, vyjadřujeme-li svým životem to, co od nás chce Ježíš.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V pozdravu ke španělsky mluvícím poutníkům papež připomněl úděsnou vraždu 43 mexických studentů, kteří byli ve městě Iguala ve státě Guerrero upáleni za živa narkomafií:

Chtěl bych dnes pozvednout modlitbu a přivinout k srdci mexický lid, který trpí ztrátou svých studentů a mnoha podobnými bolestmi. Buďme svým srdcem nablízku těmto bratřím a pomodleme se nyní za ně.

Případ těchto studentů je příznačný pro situaci v některých oblastech Mexika, které zcela nepokrytě ovládá narkomafie prorůstající do místní i státní správy. Případ 43 studentů zveřejnil tamější kněz o. Alejandro Solalinde, známý obránce lidských práv a správce Domu pro imigranty. Studenti se účastnili protestů proti infiltraci narkomafie do veřejných institucí.

Na závěr generální audience papež František obrátil pozornost také k situaci vzniklé na africkém kontinentu v důsledku epidemie eboly:

Vzhledem ke zhoršování epidemie eboly chci vyjádřit svoje hluboké znepokojení nad touto nelítostnou chorobou, která se šíří zvláště na africkém kontinentu, zejména mezi nejchudší populací. Sympatií i modlitbou jsem nablízko postiženým lidem, jakož i lékařům, ošetřovatelům, dobrovolníkům, řeholním institutům a sdružením, které s hrdinským nasazením pomáhají těmto našim nemocným bratřím a sestrám. Znovu vyzývám mezinárodní společenství, aby vyvinulo nezbytné úsilí k přemožení tohoto viru, přispělo konkrétně k odstranění této nouze a utrpení těch, kteří jsou těžce zkoušeni. Vybízím k modlitbě za ně i za ty, kdo přišli o život.

Po společné modlitbě Otče náš, pak Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.