Římský biskup k evangelikálům: v úsilí o jednotu nečekejme na teology

29.10.2014 

Křesťané různých vyznání by neměli čekat, až teologové jejich církví dospějí k souhlasu, nýbrž se mají za sebe navzájem modlit a společně pracovat ve službě milosrdné lásky, prohlásil papež František při soukromém setkání se členy ekumenického sdružení Ark Community. Spoluzakladatelem tohoto sdružení byl evangelikální pastor Tony Palmer, kterého pojilo s papežem Františkem dlouholeté přátelství. V lednu tohoto roku papež na jeho žádost vystoupil v prvním amatérském videozáznamu, který posléze shlédlo shromáždění pastorů letniční církve v Texasu. Po srpnovém tragickém úmrtí pastora Palmera se 10. října papež setkal s komunitou podruhé. Kromě arcibiskupa episkopální církve Roberta Wise byla přítomna také Palmerova vdova, Emiliana, která je italského původu. Rovněž při této schůzce v domě sv. Marty vznikl videozáznam, který komunita umístila na své webové stránky.

Papež mluví španělsky s následným anglickým tlumočením. Asi dvacetiminutovou konverzaci zahajuje s humorem a oceňuje kuráž přítomných, kteří se za ním odvážili až do Vatikánu, kde by jim dříve hrozila hranice. Vzápětí ale přechází k vážným tématům a stejně jako v první nahrávce poukazuje na hřích rozdělení.

“Hřešíme proti Kristově vůli, protože se zaměřujeme pouze na rozdíly. Sdílíme však jeden křest a ten je mnohem důležitější než všechny rozdíly. My všichni věříme v Otce, Syna a Ducha svatého. A my všichni v sobě máme svatého Ducha, který se v nás modlí. Avšak také všichni víme, že existuje otec lži, otec všech rozkolů, anti-otec, ďábel, který vše rozvrací a štěpí. Co tedy máme dělat? Jít společně kupředu v tom, co nás spojuje, jak jsme o tom tak často mluvili s Tonym. Modlit se, aby nám Pán Ježíš svou silou pomohl a nedopustil, aby to, co nás rozděluje, nás dělilo ještě více.“

Každý z nás má svou identitu a hledá Pravdu, pokračoval František, a naše církve mají vynikající teology. Avšak neměli bychom čekat, až se tito teologové dohodnou, dodal. Křesťané různých vyznání se spíše mají modlit za sebe navzájem a pracovat společně v duchu blahoslavenství a 25. kapitoly Matoušova evangelia, aniž by však tvořili nějakou instituci, nýbrž svobodně jako bratři. Papež se poté zmínil o ekumenismu mučedníků, který dosvědčuje mnoho pronásledovaných křesťanů.

“Nedávno jsem byl v Albánii, kde očití svědci vyprávěli o pronásledování křesťanů za komunistické diktatury. Tehdy se neptali – jsi katolík nebo pravoslavný? Ale: jsi křesťan? Prásk!“

V závěru papež vzpomenul na zemřelého pastora Tonyho Palmera a na jeho touhu po společné pouti, která by vedla k hostině u jednoho Pánova stolu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.