Biskup Dal Toso po návratu ze Sýrie: kněží a řeholníci vydávají velké svědectví

3.11.2014 

Sekretář Papežské rady Cor Unum, mons. Giampietro Dal Toso se právě vrátil z Damašku, kde se účastnil schůzky místních katolických biskupů. Pro Vatikánský rozhlas mluvil o dnešní situaci v Sýrii a o tiché a trvalé práci místní katolické církve.

”V těchto dnech jsem v Damašku zažil zdánlivou normalitu. Je ale zřejmé, že se za ní skrývají tragické důsledky konfliktu. Nechci mluvit o bombách, zbraních a atentátech, ale o konkrétním dopadu války, který je devastující. Téměř polovina Syřanů – tedy deset milionů – žije mimo vlastní domov. V tomto stavu sociální nejistoty chybí práce, a v důsledku toho se zastavil celý mechanismus sociálního soužití. Velmi obtížný je přístup k lékům. Z rozhovorů vyplývá, že se rozmáhá všeobecná chudoba. Na tento dramatický dopad války na životy mnoha lidí nesmíme zapomínat.”

Jak v této situaci pomáhají místní církve?

”Zaznamenal jsem tu velký pohyb. Podle blízkovýchodní tradice se věřící obracejí k biskupům o pomoc jako ke svým otcům. Minulý pátek jsem se setkal s řeholníky v Damašku a zjistil jsem, že každý podle svých možností a charismat hledá způsoby, jak pomáhat místním lidem, ať již ve zdravotnictví, školství, péči o nemocné, či tím, že je prostě vyslechne. Místní kněží a řeholníci podávají veliké svědectví. Jsou tu spolu s lidmi, neutekli, ale zůstali. A to je zejména pro křesťany obrovská pomoc, protože se necítí opuštěni.

Nakolik jsou pro syrské obyvatelstvo důležité modlitby a neustálý zájem papeže Františka?

”V těchto dnech jsem zakusil, že jsou pro ně zcela zásadní. Pro církev v Sýrii je papežova duchovní přítomnost podstatná, velice dobře ji vnímá a ráda přijímá. Syrští křesťané cítí, že všeobecná církev jim je nablízku – konkrétní pomocí, modlitbou a svědectvím, což je všechno zcela zásadní pro jejich povzbuzení navzdory tak těžkým okamžikům. Musím také říci, že činnost Svatého stolce na různých úrovních se zaměřuje na pomoc veškeré trpící syrské populaci bez rozdílu. Doufáme, že tento konflikt již co nejdříve skončí”.

Sdělil po návratu z Damašku sekretář Papežské rady Cor Unum.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.