Nové osvětlení a klimatizace v Sixtinské kapli

3.11.2014 

Čtyři a půl století od Michelangelovy smrti a dvě desetiletí po renovaci jeho fresek v Sixtinské kapli bylo dějiště konkláve vybaveno novým osvětlením a klimatizací. Sixtinskou kaplí ročně projde téměř šest milionů návštěvníků, přičemž v turisticky nejvytíženějších obdobích jich může být až dvacet tisíc denně. Fresky na klenbě kaple před nimi nyní vystoupí tak, jak je dosud nikdo neviděl, vysvětluje ředitel Vatikánských muzeí, prof. Antonio Paolucci:

”Vědci toto osvětlení označují jako mesopické – je to plné a zároveň velmi přesné světlo, které umožňuje pojmout Sixtinskou kapli jako celek a zároveň každý nejmenší detail jednotlivých fresek.”

Zdroj osvětlení není vnímatelný (svítila jsou skryta pod okny) a zároveň fresky nevystavuje nežádoucímu tepelnému zatížení a ultrafialovému záření. Instalace klimatizačního a světelného systému, který je šetrný k uměleckým dílům, si vyžádala tři roky a sníží energetické výdaje o více než 90 procent. Uskutečnila se v rámci evropského projektu Led4Art firmy Osram, jejíž výkonný ředitel, Carlo Bogani, poznamenává:

”Zásadním rysem je homogenní osvětlení, pro které bylo použito přibližně 7000 LED světelných zdrojů. Barevné spektrum bylo přizpůsobeno barevným pigmentům maleb. Naprosto přesné vedení světla zajišťuje, že dílo je osvětlené jednotně a bez oslňování návštěvníků. A spotřeba se v porovnání s předchozím systémem sníží na méně než desetinu.

Klimatizaci nainstalovala firma Carrier. Jak podotýká její ředitel Michel Grabon, skutečnou inovací je videokamera, která zjišťuje počet návštěvníků kaple. V závislosti na jejích údajích pak počítačový systém udržuje trvalou kvalitu ovzduší v nejznámější kapli Apoštolského paláce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.